NAJČITANIJE KNJIGE

Dvije Sanje vladaju svijetom dječje književnosti

18.05.2014 u 16:50

Bionic
Reading

Pet prijatelja, veselu Švicarku Heidi i ostale junake s kojima smo prolazili prve knjiške avanture, zamijenile su Maša i Paulina P, a nešto mjesta ostavile su i za Doktora Proktora te Groznog Grgu. Provjerili smo što najradije čitaju današnji klinci i ustanovili da tron pripada dvjema domaćim književnicama, imenjakinjama Sanji Polak i Sanji Pilić

Među top 15 najčitanijih dječjih knjiga, prema podacima Knjižnica grada Zagreba, knjige Sanje Polak i Sanje Pilić zauzimaju impresivnih deset pozicija. Na popisu su samo nelektirni naslovi, a s njega je vidljivo da novi klinci imaju i svoje nove junake.

Na prvom mjestu prema broju posuđenih knjiga smjestio se 'Gorski dnevnik Pauline P', učiteljice i književnice za djecu Sanje Polak objavljen 2013. godine.
Polak iza sebe ima osam knjiga, a dvije od njih, 'Dnevnik Pauline P.' i 'Drugi dnevnik Pauline P.', uvrštene su na popis lektire za osnovnoškolce.

Činjenicu da je na prvom mjestu najposuđivanijih dječjih naslova, Polak dočekuje s radošću, iako ističe da joj je sebe, budući da je po vokaciji učiteljica, teško doživjeti kao najtraženiju autoricu.

'Ostvarila se moja stvaralačka misija, a to je pisati da djeca zavole čitanje', rekla je Polak otkrivši da često dobiva pisma i poruke svojih mladih čitatelja.
Činjenicu da djeca za njenim knjigama posežu nakon što ih upoznaju čitajući školsku lektiru, objašnjava upravo njenom svrhom.

'Ideja lektire i jest da djeca upoznaju nekog autora te samostalno posegnu za njegovim djelima. To se u praksi vrlo rijetko dešava, što znam iz iskustva u školi', rekla je.

Poražavajuće podatke o čitanju kako mladih tako i odraslih, Polak komentira činjenicom da se premalo radi na poticanju i uopće svladavanju tehnike čitanja.
'Tehnika čitanja je sposobnost djeteta da fluentno i s razumijevanjem pročita tekst te ga potom zna uspješno prepričati. Ona se do kraja razvija do 4. razreda, a ne do drugog, kako se uopćeno vjeruje. Da bi se to dogodilo, djeca bi trebala dnevno čitati barem 15 do 20 minuta', objasnila je istaknuvši kako je za to idealna forma kratka priča.

Sanja Polak prisjetila se i djetinjstva u kojem je i sama imala problem sa svladavanjem čitanja te joj je zato bliska važnost rada na procesu učenja i na njemu inzistira predlažući projekt poticanja čitanja kod djece na nacionalnoj razini.

Maša, junakinja nagrađivane domaće dječje književnice Sanje Pilić, sa svojim je pustolovinama bukirala pet pozicija među 15 najčitanijih, dok su tu i još dva djela iste autorice: zbirka priča 'Hej, nešto ti želim ispričati' i 'Zar baš moram u školu?'.

Popularnost junakinje Maše iznenađenje je i samoj autorici Sanji Pilić.

'Iskreno, i mene je začudila njezina popularnost. U koju god školu stignem, učenici nižih razreda i učiteljice pričaju o Maši. Čak me i mame na ulici zaustavljaju i hvale knjigu. Vrlo se dobro prodaje. Vjerojatno se i djeci i njihovim roditeljima sviđa takav pozitivan, vedar, samostalan lik. Pokušavam kroz Mašu promovirati vrijednosti kao što su ljubav, prijateljstvo, suosjećanje, aktivnost. Maša je djevojčica koju bi svatko rado imao kao kćer ili unuku. Razigrana, živahna, osjećajna, praktična, a opet pravo, obično dijete koje se raduje sitnicama', rekla je Pilić.

Da njena djela padaju na plodno tlo, osim brojki svjedoči i njena interakcija s najmlađim čitateljima.

'Upravo sam se vratila s putovanja po Dalmaciji gdje sam se družila s klincima iz raznih gradova i škola. Zato i znam za Mašinu popularnost iz prve ruke. Obavještavali su me koliko su knjiga pročitali, raspitivali se kada će izaći nova Maša i slično. Također sam opet otkrila koliko imam obožavatelja među pubertetlijama. Sve me to veseli, dobro se slažem s čitateljima svih uzrasta, doživljavaju me kao neku spisateljicu-prijateljicu. Dobivam hrpu pisama na mail ili u inbox na fejsu, često mi pišu mali čitatelji, ali i njihove mame, pa čak i tate.'

Iako možda njeno osobno iskustvo to ne pokazuje, Sanja Pilić svjesna je da mladi sve manje čitaju.

'Htjeli mi to priznat ili ne, jednostavno je tako. Mnoge vrlo dobre knjige njima su dosadne. Nemaju strpljena za dugačke opise, pretjeranu osjećajnost, kompleksnije rečenice i slično. Čak ih previše ne zanimaju junaci starije životne dobi od njihove. Današnja djeca vole čitati o sebi ili fantastiku, dečke zanima pustolovna tematika. Vole humor pa ga ja često koristim u pisanju baš zato da ih motiviram na čitanje. Zahvaljujući modernom načinu života, koncentracija im je rascjepkana, tako da njihove čitalačke navike najviše ovise o roditeljskoj stimulaciji i kreativnosti učiteljica i profesora', smatra Pilić.

Osim djela dviju domaćih književnica mjesta među najčitanijima našlo se i za Jeffa Kinneya i 'Gregov dnevnik : Rodrick rastura' koji je na visokoj drugoj poziciji, te za knjige 'Grozni Grga se bogati nabrzaka', 'Grozni Grga i ukleta kuća' i 'Grozni Grga i uši' Francesce Simon, koja piše o usponima i padovima nepopravljivog nevaljalca.

Brojne će među najpopularnijim dječjim piscima iznenaditi ime Joa Nesboa, slavnog autora krimića, koji osim ljubitelja krimi zagonetki, uspješno uveseljava najmlađe s pustolovinama doktora Proktora u djelima 'Prdoprah doktora Proktora' i 'Čarobna kupka doktora Proktora'.

Cjelovit popis top 15 najposuđivanijih djela dostupan je na linku.