OBLJETNICA SPALJIVANJA VIJEĆNICE

Dan kada je u Sarajevu izgorjelo dva milijuna knjiga

26.08.2009 u 11:41

Bionic
Reading

Sedamnaest godina prošlo je od dana kada je u Sarajevu uslijed napada srpske vojske izgorjela zgrada Vijećnice i Nacionalna i Univezitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, kada je izgorjelo dva milijuna knjiga i 300 manuskripta neprocjenjive vrijednosti

Sarajevska biblioteka planski je bombardirana i spaljena do temelja u noći sa 25. na 26. kolovoza 1992. Ove godine, podsjećaju nevladine organizacije, nije bilo riječi o namjeri da se datum uništenja Vijećnice proglasi za datum sjećanja na urbicid. Uništeno je gotovo 90 posto knjižnog fonda, katalozi, oprema - znanje i hiljadugodišnja historija, prenose E-novine.

Biblioteka je 1992. preseljena u prostore BKC-a, pokušavalo se sačuvati i zaštititi ono što je ostalo. U NUBBiH je 1993. počela obnova elementarnih funkcija biblioteke, u prostorijama redakcije 'Odjeka' u zgradi Ministarstva obrazovanja i kulture na Obali, gdje je bila smještena do 1998. Otad do danas Biblioteka funkcionira u zgradi nekadašnje Kasarne 'Maršal Tito', u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Već deset godina zaposlenici Biblioteke rade u neadekvatnim i 'privremenim' prostorijama, jedva dovoljnim za smještaj spašenog fonda. I pored raznih nedaća (neriješenog pravnog i financijskog statusa) fond Biblioteke se obogaćuje, obnavlja, a oštećene stare i rijetke knjige se restauriraju.

Obnova Vijećnice, izvjesno je, trajat će još neko vrijeme, a izgledi da se NUBBiH u punom kapacitetu vrati u ovo zdanje sve su manji, ističu iz ove institucije i naglašavaju kako trenutačno ne postoje ni naznake da će za Biblioteku biti izgrađena nova namjenska zgrada, po europskim standardima.

Gradska vijećnica nalazi se nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu i predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekt iz austrougarskog razdoblja građen u pseudo-maurskom stilu. Objekt je službeno predan na upotrebu 1896, za vrijeme SFR Jugoslavije imao je funkciju Gradske biblioteke. Za vrijeme srpske opsade Sarajeva od 1992. do 1995. Vijećnica je bila više puta granatirana, po nekim izvorima, u direktnom granatiranju Vijećnice koristile su se u fosforne bombe koje su imale veliku temperaturu gorenja pri eksploziji.

Početna faza rekonstrukcije je u tijeku, završena je tek ograničena rekonstrukcija unutrašnjosti gdje su samo pojedini detalji restaurirani, a dalje faze rekonstrukcije nisu poznate.