PJESME SVJETLOSTI I SJENE

Poezija Tomice Bajsića besplatna na internetu

26.08.2009 u 09:26

Bionic
Reading

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima kao 103. naslov na svojim stranicama objavilo je zbirku pjesama Tomice Bajsića 'Pjesme Svjetlosti i Sjene'

'Tomica Bajsić (1968) unutar vlastite generacije, ali i šire, ima svakako istaknuto i posebno mjesto u suvremenom hrvatskom pjesništvu, i to nakon samo dvije zbirke stihova. Nitko dosad u nas nije tako uspješno, tj. iskreno i uvjerljivo, spojio idole i uzore vlastite mladosti, u Bajsića, čini se - života u načelu, kao što je autor u svoju konceptualnu simfoniju (autorov izraz) ugradio libertinsko-melankolični strip (Corto Maltese) i apokrifnu borghesianu po Južnoj Americi o dogmi i slobodi; jednako tako i ljubav za 'proklete pjesnike' (Rimbaud, Verlen, Apollinaire, Rilke…). Apolinaireovim stihom 'Sjeno solarna tinto/ rukopisu moje svjetlosti' autor objašnjava naslov zbirke 'Pjesme Svjetlosti i Sjene'.

Koketiranje sa stripom u mlađoj hrvatskoj književnosti nije nimalo nepoznato, ali je Bajsić u svojoj apokaliptičnoj verziji svijeta kao literature, literature kao svijeta, svakako najzanimljiviji, zapisao je o Bajsićevim pjesmama Branko Maleš.

Tomica Bajsić dobio je nagradu Goranovo proljeće za zbirku 'Južni križ' 1998. godine i nagradu Dobriša Cesarić 2008. godine za neobjavljenu zbirku poezije naslovljenu 'Zrak ispod mora'. Poezija mu je prevedena na francuski, engleski, njemački, španjolski, poljski, ruski, slovenski i slovački. Honorarno radi kao crtač i restaurator. Radovi i dijelovi iz knjiga i časopisa mogu se potražiti i na domeni www.tinta3d.info.