OD STRASTI DO LUDILA

Tragične ljubavne priče slavnih pisaca

10.05.2014 u 11:35

Bionic
Reading

Izluđena pjesnikinja pokušala je izbosti Byrona, a zatim mu je slala svoje krvave pubične dlake poštom. To je samo jedan u nizu tragičnih ljubavnih odnosa među piscima, koji su iz strasti prerasli u ludilo

Bivše školske kolegice i dugogodišnji prijateljice Charlotte Brontë i Ellen Nussey izmijenile su preko 500 pisama tijekom svog druženja, a 1839, gotovo desetljeće prije objavljivanja romana 'Jane Eyre', Nusseyin brat Henry zaprosio je Brontë.

Spisateljica ga je 'nježno' odbila u pismu, objašnjavajući 'kako nije kriv on, nego ona', iako je cijeli tekst bio podvučen tonom otpora opresivnim rodnim idejama. Inspirirani nedavno pronađenim prepiskama, autori stranice Flavorwire donose priče o dramatičnim prekidima autora koji su vodili uzbudljive živote i često tragične ljubavne odnose.

Martha Gellhorn i Ernest Hemingway
Hemingway je 'sudbonosno da' izgovorio čak četiri puta, a imao je afere tijekom svih brakova. Njegov krhki ego slomila je treća partnerica Martha, koja se pokazala kao najizazovnija za njega, budući da nije htjela odbaciti svoju uspješnu karijeru novinarke i ratne reporterke kako bi preuzela ulogu tradicionalne domaćice. Kada su Hemingweyjeva zamjeranja postala prenaporna, ona je prekinula njihov toksični odnos.

David Foster Wallace i Mary Karr
Kada se nađe dvoje podjednako istaknutih umjetnika, osigurano je puno uzbuđenja u vezi. Turbulentan odnos Davida Fostera Wallacea i Mary Kerr započeo je 1990, nakon što se ona razvela od supruga, pjesnika Michaela Milburna. Walace je tetovirao njeno ime na ruku prije nego što su se prvi put poljubili, ali strast se ubrzo pretvorila u noćnu moru za oboje. Oboje su bili vrlo temperamentni, pa su njihove svađe bile učestale i nasilne. Jedne noći pisac je bacio stol na svoju odabranicu, u drugoj svađi zaustavio je auto usred noći i izbacio je van u 'sumnjivom kvartu', ostavljajući je da pješači do kuće. Jednom se popeo do nje preko balkona i lupao nekoliko sati sumanuto po vratima, dok susjedi nisu pozvali policiju. Nekoliko godina nakon prekida poslao joj je pismo u kojem se ispričavao zbog svog 'kretenskog ponašanja'.


Mary Kerr i David Foster Wallace

Emily Dickinson i Otis Phillips Lord
Dickinson je pokazala svoju drugu stranu tijekom veze s očevim prijateljem, sucem vrhovnog suda u Massachusettsu. Otis je razmijenio s njom seriju ostrašćenih ljubavnih pisama nakon što je njegova supruga preminula 1877. Spisateljica je tada imala 47 godina. Kad ju je zaprosio i predložio da se presele zajedno u Salem, ona ga je bezosjećajno odbila. Postoje pretpostavke da su autoričini napadi epilepsije odigrali ključnu ulogu u stopiranju daljnje inicijative u vezi, budući da je željela da to ostane tajna. Lord je umro samo nekoliko mjeseci nakon prosidbe, čime je dramatično okončana njihova romansa.

Ted Hughes i Sylvia Plath
Brak pisca Teda Hughesa i slavne pjesnikinje i spisateljice Sylvije Plath završio je tragično. Priča o njihovoj vezi ostala je subjektom stalnih rasprava i nagađanja u književnim krugovima, posbeno Hughesov odnos prema autoričinom najistaknutijem djelu 'Stakleno zvono' i ostalim zapisima koje je preuzeo nakon njene smrti. Brak je počeo ubrzano trunuti i propadati kad su se preselili na idilično seosko imanje u Devonu, gdje su živjeli s dvoje djece, kćerkom Friedom i sinom Nicholasom. Hughes se upustio u vezu s Assijom Wevill, koja je sa suprugom unajmila njihov stan u Londonu. Slomljena srca, Plath je ostavila Hughesa, ali njena cjeloživotna borba s mentalnom bolešću tada je intenzivirana. Bitku je izgubila 1963, kad je počinila samoubojstvo guranjem glave u pećnicu. Kontroverze su se nastavile nakon vijesti da se Wevill također ubila 1969.

Lord Byron i Lady Caroline Lamb
Najpoznatija kao žena koja je romantičnog pjesnika opisala kao 'ludog, lošeg i opasnog', Caroline je započela vrlo javnu vezu s Byronom dok su bili u ranim dvadesetim godinama. Pjesnik je okončao njihov odnos tako što ju je odlučio jednostavno ignorirati i ponašati se kao da nikad nije ni postojala. Upravo zbog toga rasla je i jačala njezina opsjednutost njime. Kroz cijeli niz privatnih i javnih ispada, često kroz poetske nastupe, nastojala je privući Byronovu pažnju, a to je uključivalo i napad na njega nožem. Zatim je izbola sebe i poslala poštom Byronu svoje krvave pubične dlake. On se nastavio poigravati njenim razumom, pa je angažirao svoju novu ljubavnicu groficu Jane Elizabeth da odgovara na njena očajnička pisma te joj poslao njenu kosu, umjesto svoje, koju je Caroline molila.

T. S. Eliot i Vivienne Haigh-Wood

Pjesnik je tijekom mladosti bio na glasu srcolomca i poznato je da je izludio nekoliko ljubavnica, ali njegov odnos s neurotičnom muzom Vivienne Haigh-Wood bio je najstresniji - za njega. 'Morao sam se svakodnevno uvjeravati da je volim', napisao je kasnije Eliot kad se prisjećao propalog braka. Iako je tolerirao njene česte psihičke i fizičke ispade, Viviennin preljub s filozofom Bertrandom Russellom, natjerao ga je da napusti suprugu. Razveli su se 1933, a pisac se potrudio da je u potpunosti isključi iz svog života. Vivienne je hospitalizirana u ustanovu za mentalno oboljele 1938, nakon što je pronađena kako izgubljeno luta londonskim ulicama i raspituje se za Eliota, vjerujući da je obezglavljen. Ostala je u bolnici do kraja života.