SUDJELOVALO 156 GRADOVA

Gužve pred knjižarama obilježile Noć knjige 2014.

23.04.2014 u 21:57

  • +4

Noć knjige

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Bionic
Reading

Kulturne i javne institucije diljem Zagreba obilježile su u srijedu navečer brojnim događanjima manifestaciju 'Noć knjige 2014.', a sudeći prema posjećenosti zagrebačkih knjižnica, knjižara i klubova, interes građana za knjigu i čitanje mogao bi značiti još jednu uspješnu godinu za tu inicijativu, koja ima za cilj približiti pisanu riječ što većem broju čitatelja

Manifestacija je dio obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a ideji afirmacije kulture čitanja, poticanja razgovora o literaturi te podizanja svijesti o važnosti knjige pridružilo se čak 79 zagrebačkih institucija sa 179 različitih programa

Diljem Zagreba organiziran je niz javnih čitanja, potpisivanja knjiga, druženja s autorima i radionica, a važnost 'Noći knjige' prepoznali su i nakladnici. 'Riječ je o iznimno važnoj manifestaciji koja promovira čitanje i kulturu čitanja u nas, gdje prema istraživanjima polovica stanovništva ne čita niti želi čitati', kazao je Hini glavni urednik Frakture Seid Serdarević. 'Zadatak nam je, a tome pridonose i ovakva događanja, tu drugu polovicu odgajati kao nove generacije čitatelja', dodao je.

Fraktura je u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića organizirala promociju svjetskog hit-romana 'Shantaram' australca Gregoryja Davida Robertsa. O knjizi je govorio njezin urednik Roman Simić Bodrožić, koji je istaknuo kako je riječ o romanu koji obiluje 'hipnotizirajućom pripovjedačkom magijom'.

Uslijedio je također izuzetno dobro posjećen i zanimljiv razgovor o stripu i povijesti stripa uz predstavljanje najnovijeg izdanja kultnog stripa 'Princ Valiant' Harolda R. Fostera. Knjiga je izašla u izdanju Zagrebačke naklade, čiji je urednik Krešimir Maligec istaknuo kako je već i sljedeće, deseto izdanje prevedeno te će ugledati svjetlo dana u drugoj polovici godine.


Jedna od tema Algoritmovog programa u knjižnici tog nakladnika u Gajevoj ulici bila je i predstavljanje novog književnog portala Imaginarij.com. 'Riječ je o novom i originalnom konceptu portala za razgovor o knjigama koji potiče ljude koji pišu o knjigama da se na neki način natječu tko će to raditi bolje', pojasnio je Hini direktor Algoritma Neven Antičević. Portal već postoji, ali u svojoj beta fazi, a njegova se puna funkcionalnost može očekivati uskoro, kada će svoja promišljanja i književne recenzije tamo moći ostavljati svi koji to žele, za što će dobivati bodove za popuste na knjige, dodao je.

Svoju poeziju i prozu uz druženje i razgovor u Društvu hrvatskih književnika (DHK) čitali su brojni njegovi članovi, a velika gužva pred knjižnicom Naklade Ljevak na središnjem gradskom trgu signalizirala je uspješnost njezina programa čitanja Matoševih stihova.

Dobro posjećene programe imali su i Profil Megastore i VBZ-ov knjižarsko-galerijski centar Fadil Hadžić te knjižara Arkadija Školske knjige, gdje je nakon lutkarske predstave i likovne radionice s urednicom Miroslavom Vučić pjesnik Pajo Kanižaj razgovarao o tome kako nastaju njegove pjesme. 'Za neke od njih ni sam ne znam kako sam ih napisao, samo su mi došle', kazao je pjesnik okupljenoj djeci.

Pjesme je u ugodnoj atmosferi Sublinkinternet caffea u Teslinoj ulici čitao Tonko Maroević i to na španjolskom, katalonskom i slovenskom, te potom svoje prijevode istih. U sklopu prevodilačko-pjesničke večeri 'Stihom na stih' svoju je poeziju, među ostalima, čitala i Ana Brnardić, te na talijanskom njezine pjesme prevoditeljica Serena Todesco.

U glazbenu knjižaru Rockmark u Teslinoj ulici nije stao ni dio obožavatelja kantautora i pjesnika Arsena Dedića, koji je tamo uz red glazbe i red priče u svojoj poznatoj duhovitoj maniri zabavljao publiku zanimljivim anegdotama i šalama.

Manifestacija, treća po redu, ove je godine okupila 370 kulturnih institucija u 156 gradova diljem Hrvatske s preko 700 programa, među kojima 123 knjižnice, deset vrtića, 97 škola, 20 zatvora i 60 bolnica, a među ukupno pet tisuća ljudi koji su sudjelovali u promicanju ideja 'Noći knjiga' bilo je više od dvjesto pisaca te brojni prevoditelji, glazbenici, glumci, meteorolozi i drugi entuzijasti.