700 PROGRAMA

Treća Noć knjige i u hrvatskim zatvorima

17.04.2014 u 14:00

Bionic
Reading

U Knjižnici Bogdan Ogrizović održana je press konferencija u povodu Noći knjige 2014., na kojoj su govorili članovi organizacijskog odbora Zdenka Sviben, Iva Perković, Dobrila Zvonarek, Mišo Nejašmić i Nenad Bartolčić. Unatoč krizi, knjigoljupce 23. travnja očekuje bogat i raznovrstan program diljem Hrvatske

Kada je prije dvije godine organizirana prva Noć knjige, bilo je neizvjesno hoće li biti interesa javnosti za jednu takvu književnu manifestaciju, s obzirom na strmoglav pad prodaje knjiga koji je uzrokovala višegodišnja recesija. Noć knjige predstavljena je i kao pokušaj da se publiku približi književnosti, ali i potakne na literarni šoping, pa se tijekom ove manifestacije istovremeno nudilo mnogo književnih večeri, diskusija i promocija, ali i značajno niže cijene knjiga. O tome je li Noć knjige pospješila prodaju može se raspravljati, ali je nesumnjivo da je riječ o događaju koji je odmah zainteresirao publiku te već imao dva uspješna i masovno posjećena izdanja.

Zato je za 23. travnja, od 18 do jedan sat, diljem Hrvatske zakazana i treća po redu Noć knjige, od koje se očekuje da će opet izazvati interes ljubitelja književnosti i knjiga, čemu svakako pomaže zanimljiv i raznolik program koji su pripremili organizatori, a to su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok - Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena. Noć knjige 2014. održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a program obilježavanja podržava i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Noć knjige 2014. održat će u 156 gradova i mjesta diljem Hrvatske, s najvećim brojem programa u Zagrebu (179 pojedinačnih programa). Čak 370 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturni centri, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige...) pripremilo je više od 700 programa. Čitaonice i pričaonice za najmlađe, kreativne radionice, kvizovi, nagradne igre, dramske izvedbe, glazbene slušaonice, javna čitanja, projekcije filmova, ali i klasična predstavljanja knjiga, druženja s autorima i zalogaji za ozbiljnije književne sladokusce. Čak 200 pisaca će sudjelovati u programima ovogodišnje Noći knjige, a velika je novost i uključivanje deset vrtića, zbog čega je uveden i poseban program matineja.


Novosti treće Noći knjige također ne treba zaboraviti pa će se ova manifestacija obilježiti i u hrvatskim zatvorima i kaznionicama. Za vrijeme njezina trajanja, svi će zatvorenici imati upaljena svjetla kako bi mogli čitati, a bit će im omogućeno i praćenje filmskog maratona na Trećem programu HTV-a. Filmski maraton prikazuje ekranizacije poznatih književnih predložaka. Filmske ekranizacije književnih predložaka filmofili će imati prilike pogledati i u nezavisnim hrvatskim kinima u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici i Buzetu, a Noći knjige se pridružuje i Treći program Hrvatskog radija, posebnim programom koji uključuje razgovore, preporuke poznatih pisaca i čitanje ulomaka iz preporučenih djela. Tu su i popularni književni kvizovi.

Kao jedan od zanimljivijih programa Noći knjige svakako se čini performans Siniše Labrovića u Botaničkom vrtu, nazvan 'Raščitavanje'. Labrović će, najavljuju organizatori, na osobit način komunicirati s biljnim svijetom. Vrijedi obratiti pozornost i na najavu organizatora da bi ova uspješna manifestacija mogla ubuduće zadobiti regionalni karakter.

Noć knjige 2014. nudi previše toga da bi se moglo predstaviti u jednom tekstu pa zato sve detalje možete saznati na službenim stranicama