KULTURA ČITANJA

Večernji list 50. put nagrađuje najbolju kratku priču

16.04.2014 u 19:48

Bionic
Reading

Pedeset godina natječaja za kratku priču Večernjeg lista proslavit će se u Noći knjige, 23. travnja, a u knjižari "Fadil Hadžić" organizirat će se javno čitanje priča nagrađenih proteklih godina, ali i prijavljenih na ovogodišnji natječaj, najavljeno je danas na konferenciji za novinare

O 50. obljetnici Večernjakova natječaja govorili su, u ime pokrovitelja Ministarstva kulture, ministrica Andreja Zlatar Violić, a u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić te selektor kratke priče Tomislav Sabljak, glavni urednik Večernjega lista Goran Ogurlić, direktor sadržaja Dražen Klarić i urednica Bojana Radović.

Ministarstvo kulture s veseljem je prihvatilo ponudu da bude jedan od pokrovitelja zajedno s HAZU, rekla je ministrica Zlatar Violić te dodala kako Večernji list omogućuje građanima, onima koji će tek postati pisci da čitatelji dolaze do njihovih tekstova.

Ocijenila je kako to omogućuje izlazak u javnost i jednu vrstu javnoga vrednovanja, kako čitatelja tako i struke.

Po ministričinim riječima, Natječaj Večernjega lista važan je i zato što pokazuje da je literatura za razliku od stvarnosti ona koja ipak stvari oblikuje u tekst koji ostaje u trajnom pamćenju. "Događaji odlaze u povijest, a priče i umjetnost traju, a posebno će trajati kad budu ukoričene u izdanju '50 najboljih'", rekla je Zlatar Violić i podsjetila kako su naša najbolja pera objavljivala kratku priču.

Kusić je podsjetio da su mnogi akademici književnici dobili nagradu Večernjega lista, među kojima su bili na primjer Kaleb, Novak, Kušan, Tribuson, Aralica i Fabrio.

Napomenuvši kako mediji danas trivijaliziraju i banaliziraju javnost, ocijenio je da Večernji list svojom kratkom pričom njeguje kulturne vrednote i kulturu čitanja.

Po Sabljakovim riječima tijekom ovih pedesetak godina na Natječaj je godišnje znalo pristići 500 do 900 priča. "Večernji list je praktično utemeljio žanr kratke priče pa je samim zadužio hrvatsku prozu", rekao je.

Bojana Radović istaknula je da prva nagrada nosi 20 tisuća kuna, druga osam, a treća pet.

Velika proslava "50 godina Večernjakova natječaja za kratku priču" počet će u Noći knjige 23. travnja, a u suradnji s VBZ-om u knjižari "Fadil Hadžić" bit će organizirano javno čitanje kratkih priča Večernjega lista. Autori će čitati priče nagrađene proteklih godina, ali i one koje se upravo bore za nagrade u sklopu 49. natječaja.

Pobjednici 49. natječaja bit će objavljeni u svibnju jer je prosudba u tijeku.

Na konferenciji je najavljeno i treće izdanje posvećeno kratkoj priči, u kojem će biti objavljeno 50 najboljih priča te cjelokupna bibliografija Natječaja.