OD THATCHER DO BLAIRA

5 političkih lekcija Adriana Molea

14.04.2014 u 13:03

Bionic
Reading

Guardian je povodom smrti britanske spisateljice Sue Townsend objavio pet političkih lekcija koje su čitatelji mogli naučiti iz njezinih knjiga o Adrianu Moleu

Svi obožavatelji humorističnih dnevnika Adriana Molea znaju i to da se ovaj britanski tinejdžer često bavio aktualnom politikom svojeg vremena, a to se nije promijenilo ni u kasnijim knjigama Sue Townsend. Vjerojatno jedan od najsmješnijih dijelova 'Tajnog dnevnika Adriana Molea' jest politička protestna pjesma koju je Adrian napisao za Margaret Thatcher, dramatično je zapitavši plače li zbog svoje politike.

Londonski Guardian je pak pripremio pet ključnih političkih lekcija koje smo mogli naučiti čitajući Adriana Molea.

- Margaret Thatcher ima 'oči poput psihotičnog ubojice, no glas nježne osobe'

Adrian se mučio oko odluka za koga će glasati na svojim prvim parlamentarnim izborima, a njegov opis Čelične Lady za mnoge je Britance bio više nego pogođen.

- 'Ženski eunuh' je moćna knjiga

Adrianova majka Pauline doživljava feminističko buđenje nakon što pročita poznatu knjigu Germaine Greer 'Ženski eunuh'. Tinejdžer zaključuje da sada 'majka svima nama naređuje', a žali se i na njene odlaske na prosvjede protiv nuklearne energije.


- Kraljevska obitelj bi trebala živjeti u običnoj zgradi

Zanimljivo je da je Townsend ovu ideju proširila na cijeli roman, 'The Queen and I', u kojemu tvrdolinijaš ljevice postaje britanski premijer i deložira kraljevsku obitelj iz njihovih palača

- Blairovim pristalicama ne treba vjerovati

Adrianova dugogodišnja ljubav Pandora Braithwaite pokazala se kao velika obožavateljica Tonyja Blaira u romanima koji tematiziraju Moleove odrasle godine. U 'The Cappuccino Years' Pandora je utjelovljenje Blairove 'cool Britanije', no kasnije se okreće protiv omiljenog premijera zbog invazije na Irak.

- SPD je uništio britansku ljevicu

Adrianova majka bila je pristalica SPD-a dok je otac podržavao stare laburiste okupljene oko Tonyja Benna, što se također može pročitati u jednom od dnevnika Adriana Molea.