PRO-ZA BALKAN

Daši Drndić nagrada za doprinos književnosti Balkana

31.03.2014 u 13:16

Bionic
Reading

Daša Drndić dobitnica je međunarodne književne nagrade Prozart za 2014. godinu, koju Međunarodni književni festival 'PRO-ZA Balkan' iz Skopja dodjeljuje istaknutom autoru s područja Balkana za autorski doprinos razvoju suvremene balkanske književnosti, objavio je njen hrvatki izdavač Fraktura

Nagrada je Daši Drndić pripala jednoglasnom odlukom Odbora za dodjelu nagrade, u kojem su bili Vladislav Bajac, prvi dobitnik nagrade Prozart, Aleksandar Prokopiev, umjetnički direktor Festivala 'PRO-ZA Balkan', Elizabeta Seleva i Ermis Lafazanovski, članovi umjetničkog savjeta Festivala, te ravnatelj Festivala Dejan Trajkoski.

'Ime i djelo ove autorice vrlo su dobro poznati i cijenjeni kod balkanske i međunarodne kritike, kao i čitateljske publike. Svojim proznim djelima, osobito Leica formatom, dokumentarnim romanom Sonnenschein i romanom April u Berlinu, ona se nametnula prepoznatljivim, bogato inovativnim stilom i slojevitim autorskom pismom', stoji između ostaloga u obrazloženju nagrade.

Dađu Drndić obradovala je vijest o nagradi kojom se promovira književnost autora s Balkana.

'Iako vjerujem da nema pretjerano razumnih razloga bilo čije postojanje ograničavati na njegovu/njezinu nacionalnu, regionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, ova me nagrada veseli jer promovira literaturu pisanu na jezicima koji se pri procjenjivanju književnih vrijednosti često zaobilaze ili zapostavljaju s obzirom na to da ne spadaju u takozvane velike svjetske jezike' kazala je Drndić izrazivši nadu da ova nagrada možda nudi mogućnost da se i djela pisana na jezicima 's Balkana' nekako probiju do većeg broja čitalaca.

'Posebno me raduje što se nagrada dodjeljuje u Makedoniji, koja je, unatoč teškim ekonomskim, pa i političkim prilikama, ili možda upravo zbog njih, zadržala, evo malo patetike – ljudskost i dušu. Za razliku od mnogih bogatijih i prosperitetnijih gradova u kojima komercijalizacija života vodi u duhovnu i kulturnu ispraznost i jednoobraznost', stoji u izjavi dobitnice.

Organizator Međunarodnoga književnog festivala 'PRO-ZA Balkan' makedonska je nakladnička kuća Ikona iz Skopja, a pokrenut je s ciljem promoviranja balkanske književnosti te šire književne i kulturne razmjene među balkanskim zemljama. Festival 'PRO-ZA Balkan' ove će se godine održati od 27. do 29. svibnja, a nagrada Prozart bit će uručena Daši Drndić 29. svibnja na završnoj svečanosti u Skopju.