PISCI UJEDINJENI

'Zbog sumnjivih lica Novi list na rubu propasti'

28.03.2014 u 13:22

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatski Pen centar javno su podržali nastojanja zaposlenika riječkog Novog lista u borbi za opstanak novina koje su daleko više od simbola jednoga grada, navode u priopćenju

U priopćenju za javnost Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatski Pen centar podržali su zaposlenike riječkog Novog lista u nastojanju da spase te novine.

Radi se o kulturnoj i povijesnoj činjenici koja još od 1900. slijedi i promiče slobodarsko novinarstvo kakvo je, na samom početku prošloga stoljeća imao na umu i utemeljitelj Novog lista, Frano Supilo. Od mediokriteta i nasilnika loše politike otjeran u ludilo, Supilo, čini se, kao simbol otpora nastavlja postojati i djelovati kao alegorija novine koja je i u najtežim vremenima totalitarizma kada su gotovo svi mediji prakticirali sluganstvo u tobože od jednoumlja oslobođenoj Hrvatskoj zadržala neovisnost, osebujnost glasa, demonstrirajući profesionalnu hrabrost i odgovornost.

Nije nažalost trebalo proći previše vremena od ranih devedesetih da se i Novi list, što lošom politikom uprava, što gramzivošću loše nacionalne i regionalne politike koja uvijek u rukavu ima financijski motivirane egzekutore, pretvori u mjesto rasapa vrijednosti i prostor egzistencijalne neizvjesnosti za njegove zaposlenike. Mijenjajući vlasnike u državnoj i paradržavnoj privatizacijskoj pljački, nižući sumnjiva lica za koja se u civiliziranoj i pravno uređenoj državi nikada ne bi čulo a kod nas ih se časti tabloidnim sintagmama «kontroverzni poduzetnici» Novi list doveden je do ruba propasti.

Novinu koju su njezini zaposlenici u sprezi s čitateljima, u interakcijskim dinamikama grada, regije i države... gradili 108 godina u samo 6 godina uništili su izvana im nametnuti vlasnici.

Znamo da je uvjet za neovisno novinarstvo financijska neovisnost novine. Za razliku od ovog, idealnog uvjeta, postoji i onaj 'kompromisni' a taj je da vlasnici novina nisu kompletni stranci pisanoj riječi, novinarskoj struci, profesionalnoj korektnosti... što nažalost na ovim prostorima u pravilu nije slučaj.

Prateći druga posrtanja privrede u opustošenoj Rijeci, pišući o svim umrlim i umirućim tvornicama, brodogradilištima, propalim politikantskim projektima... izvještavajući o tragedijama radnika Dine, radnica Kamenskog... tvrtki koje su postale alegorijama tranzicijskog kriminala... Novi list otvarao je prostore solidarnosti nekadašnjih radnika, tranzicijskih djelatnika, a sada socijalnih slučajeva.

Preslikavajući modele solidarnosti novinarskog pisma Novog lista, apeliramo na sve zainteresirane, one direktno i indirektno pogođene težinom krize da tu solidarnost prepoznaju i da daju podršku novini koja je preko jednog stoljeća, odolijevajući i opasnijim i turbulentnijim vremenima no što je to ovo naše u kojemu se bez kriterija miješaju kleptokratska megalomanija i malomještansko kokošarenje učinak kojega je, što se novinarstva tiče, uskraćivanje prava na informaciju, a što se zaposlenika tiče, uskraćivanje prava na rad.

Za Riječane i ljude iz Primorsko-goranske županije, Novi list je sinonim za novinu. Oni desetljećima ujutro kupuju: kruh, mlijeko i novine i bez da ih itko pita u ruke im stavljaju baš Novi list. No, njegovom propašću neće samo oni izgubiti novinu: izgubit će je Istrijani i Zadrani i 'Fjumani', jer s Novim listom u ništa će otići i Glas Istre i Zadarski list i i La voce del popolo, list na talijanskom jeziku... Što se kulture i književnosti tiče nestankom Novog listom prestali bi postojati vrijedni podlistci poput Pogleda i Mediterana u kojima se sustavno i kompetentno piše o relevantnim temama iz književnosti, kulture, filma, teatra, kulturne politike, politike...

Uza sve njegove posebnosti kao novine, duboko svjesni da Novi list ni po čemu nije poseban u državi i društvu razorenog morala, situacijski prilagodljivog prava u kojemu gotovo nitko ne odgovara za milijune i milijune na sigurno sklonjenih kuna... društvu kojemu pojedinac lišen moći ne znači ništa, društvu sve slabije odgađanog samouništenja... zaposlenicima, suradnicima i čitateljima novine dajemo punu podršku,
stoju u priopćenju Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog P.E.N. centra.