S KNJIGE NA FILM

10 zanimljivih filmskih adaptacija za 2014.

22.03.2014 u 12:06

Bionic
Reading

U 2014. godini gledat ćemo mnoge filmske adaptacije literarnih djela, među kojima se može naći sve od hitova za mlade preko kompleksnih djela suvremenih nobelovaca pa do književnih klasika. Donosimo pregled deset potencijalno najzanimljivijih filmova koji su snimljeni ili se snimaju prema književnim predlošcima i čije su premijere najavljene za ovu godinu

NESTALA

Hit-roman Gillian Flynn, koji je u Hrvatskoj objavila Fraktura, dobio je za režisera jednog od najboljih majstora zanata današnjice, Davida Finchera. Glavne uloge ne baš sretnog i ne baš iskrenog bračnog para tumače Ben Affleck i Rosamund Pike, a zanimljivo je i da je autorica Flynn za film osmislila posve novi kraj priče. 'Nestala' je odličan psihološki triler s dvoje nepouzdanih pripovjedača te se očekuje jedan uzbudljiv i pametan film, kakav Fincher neupitno zna napraviti.

RAZLIČITA

Nakon uspjeha 'Sumraka' i 'Igara gladi' Hollywood je u perpetualnoj potrazi za novom hit-franšizom nastalom na osnovu bestselera usmjerenog tinejdžerskoj publici. Knjiga Veronice Roth sličnija je hitu 'Igre gladi', s obzirom na to da je radnja obaju knjiga smještena u distopijsku budućnost. U 'Različitoj' je u priču o klasnim podjelama budućnosti naravno uključena i obligatorna ljubavna priča, kao i humanistička poruka o tome da su diktature i podjele među ljudima, nemreš bilivit, loša stvar.

ENEMY

Roman portugalskog nobelovca Josea Saramaga govori o čovjeku koji otkrije svojeg dvojnika, što rijetko kada znači da će se stvari dalje dobro razvijati. Filmske verzije prihvatio se sjajni kanadski režiser Denis Villeneuve, a dvostruku glavnu ulogu tumači Jake Gyllenhaal. Nema sumnje da će priča o povučenom profesoru koji na filmu u sporednoj ulozi ugleda svojeg fizičkog dvojnika, biti napeto ispričana, ako je suditi po Vileneuovim prijašnjim filmovima, no pitanje je hoće li se sva raskoš i kompleksnost Saramagova romana moći prenijeti na film.


THE DOUBLE

Prije nego se Saramago dohvatio priče o doppelgangeru, to je bila i tema koju je književno obradio veliki Fjodor Dostojevski. Ipak, 'The Double' se čini kao mnogo manje mračan film od 'Enemyja', između ostaloga i zato što scenarij i režiju potpisuje britanski komičar Richard Ayoade, čiji je hvaljeni prvijenac 'Podmornica' također bio adaptacija romana. Dvostruki glavni lik u ovom filmu tumači Jesse Eisenberg, najpoznatiji po ulozi Marka Zuckerberga u 'Društvenoj mreži' Davida Finchera.


CAROL

Prema romanima Patricije Highsmith već su snimljeni odlični filmovi, poput 'Američkog prijatelja' Wima Wendersa i 'Talentiranog gospodina Ripleya' Anthonyja Minghelle, a kako se adaptacije 'Carol' dohvatio ugledni režiser Todd Haynes ('Daleko od neba'), nema sumnje da će rezultat biti vrijedan gledanja. Highsmith je majstorica opisivanja kriminogene psihologije i patoloških odnosa, a u 'Carol' je riječ o lezbijskom odnosu koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.


FAR FROM THE MADDING CROWD

Književni klasik Thomasa Hardyja je već nekoliko puta ekraniziran, s time da je najpoznatija verzija iz 1967. s Julie Christie, no sada se ovog kompleksnog romana prihvatio danski redatelj Thomas Winterberg ('Festen'), što garantira da neće biti u pitanju školska adaptacija. U glavnoj ulozi razuzdane Bathshebe Everdene nastupa hvaljena britanska glumica mlađe generacije Carey Mulligan.

INHERENT VICE

Romani Thomasa Pynchona baš i nisu lagani za filmsku obradu, ponajviše zbog njihove narativne kompleksnosti, izbjegavanja pretjeranog psihologiziranja i općenite otkačenosti ovog postmodernističkog genijalca. No ako je itko sposoban uvjerljivo prenijeti Pynchona na filmsko platno, onda je to Paul Thomas Anderson, jedan od najvažnijih autora suvremenog američkog filma. Anderson je s 'Bit će krvi' radikalno obradio populistički roman 'Oil!' američkog ljevičarskog klasika Uptona Sinclaira, no Pynchonov 'Inherent Vice' ipak predstavlja veći zalogaj. U pitanju je napušeni kvazikrimić s privatnim detektivom u središtu zapetljane radnje, kojeg glumi Joaquin Phoenix.

IN SECRET

Klasični naturalistčki roman Emilea Zole 'Theresa Raquin' već je doživio nekoliko filmskih verzija, a najnoviju - pod naslovom 'In Secret' - potpisuje britanski režiser Charlie Stratton. Odličnu glumačku ekipu popunjavaju Jessica Lange, Elizabeth Olsen i Oscar Isaac, pa nema sumnje da će gluma odgovarati Zolinoj prljavoj priči o psihološkoj dominaciji, seksualnoj represiji i neizbježno tragičnim posljedicama svega zajedno.

A MOST WANTED MAN

Jedna od posljednjih uloga nedavno preminulog Philipa Seymoura Hoffmana jest u ovoj adaptaciji špijunskog romana Johna le Carrea, koju režiserski potpisuje cijenjeni Anton Corbijn. Radnja je smještena u Hamburg, u središtvu priče je međunarodni rat protiv terorizma i gaženje ljudskih prava, a Hoffman glumi razočaranog agenta njemačke tajne službe.


PEDESET NIJANSI SIVE

Bilo je neizbježno da će najveći bestseler proteklih godina, sado-mazo senzacija EL James, dobiti i svoje filmsko uprizorenje. Ljubavna i seksualna veza mračnog bogataša Christiana Greya i jedre studentice Anastasije Steele u filmskoj verziji dirigirat će britanska redateljica Sam Taylor Wood, koja iza sebe ima nekoliko dobro primljenih filmova, napose 'Nowhere Boy' o mladim danima Johna Lennona. 'Pedeset nijansi sive' je vjerojatno garantiran kino-hit, dok se - ako se ne dogodi čudo - od kritike može očekivati suzdržana ili negativna reakcija. No, romanima EL James nije uopće zasmetalo da se prodaju u više od 100 milijuna primjeraka diljem svijeta, iako su ih književni kritičari doslovce svugdje na svijetu sasjekli do kraja.