FIKCIJA UNUTAR FIKCIJE

Tko su bili neodoljivi književni lažljivci?

21.03.2014 u 06:57

Bionic
Reading

Prevrtljivci, lažnjaci i foliranti, nažalost mogu biti među nekim od najzanimljivijih i najdinamičnijih osoba koje ste upoznali tijekom života. Učinak onoga što vrijedi u stvarnom životu, duplicira se izletom u fikciju. Provjerite tko su bili najuvjerljiviji književni prevaranti

'Dok sam pisao svoj zadnji roman, koji djelomice obrađuje temu krađe identiteta, shvatio sam da se time priključujem dugoj književnoj tradiciji. Iako moj uljez nije ravan svim varalicama koje sam izdvojio', objasnio je pisac Stephen May. Prenosimo njegov popis najuvjerljivijih književnih prevaranata.

'Čarobnjak iz Oza', L. Frank Baum
Kao što svi znaju, neodoljivi čarobnjak iz začarane zemlje na kraju ispada obični neugledni starčić koji je u Oz stigao u balonu iz Omahe. On je utjelovljenje i bajka o važnosti vjere u samog sebe, ali i komentar koliko moći leži u jednostavnim i jeftinim trikovima. Oz nas uvjerava da karizma nije isključivo kvaliteta ograničena za nekoliko iznimnih individualaca, već je dar 'običnih' ljudi kojima treba junak za obožavanje. U njegovu slučaju, on ne čezne za dodatnom moći, samo se nastoji vratiti kući i zaposliti u cirkusu. Ne želimo li svi slične stvari?

'Two Much', Donald E Westlake
Art Dodge izmisli blizanca kako bi mogao izlaziti na sastanke s dvjema različitim djevojkama. Sve funkcionira dok se ne počne gubiti u vlastitim lažima pa jedna od odabranica pomisli da joj se upucavao izmišljeni brat glavnog junaka. Ona inzistira na tome da se Art suoči sa svojim bratom ljigavcem i utjera mu strah u kosti. Tu nastaju problemi. Sam Westlake nije bio nevinašce što se tiče lažnih identiteta; tijekom rada, objavio je knjige pod 16 raznih pseudonima.

'Madame Doubtfire', Anne Fine
Neugodan razvod rezultira time da uspješna poslovna žena Miranda Hilliard ograniči ocu njihovo troje djece viđanja i vrijeme koje mogu provoditi s njim. Njezin bivši suprug Daniel nezaposleni je glumac. Kako bi mogao provoditi vrijeme sa svojom djecom, a usto i zaraditi nešto, ne libi se maskirati u gospođu Doubtfire, dadilju koju naivna Miranda na kraju i zaposli. Sve završi vrlo romantično i idilično, bračni par se pomiri, a knjiga postaje unosna filmska adaptacija s Robinom Williamsom u glavnoj ulozi.

'The Life and Loves of a She-Devil', Fay Weldon
Muž Bobbo etiketira je kao 'demonku' pa Ruth planira osvetu u anonimnosti nakon inscenirane vlastite pogibije. U 'novom životu' Ruth prikuplja podatke o bivšem i njegovoj iritantnoj ljubavnici Mary Fisher i koristi svoja nova poznanstva da ih uništi. Nižu se sve bizarniji i okrutniji činovi osvete, a Ruth opravdava svoju 'demonsku' titulu brutalnim postupcima.

'Grof Monte Cristo', Alexandre Dumas
Edmond Dante nepravedno je osuđen i bačen u pakao zatvorske izolacije, iz kojeg nakon godina mučenja uspijeva pobjeći i usput steći ogromno bogatstvo. Nakon kreiranja novog identiteta postaje grof Monte Cristo i život u potpunosti posvećuje maštovitim načinima osvete svojim neprijateljima, koji saznaju njegov pravi identitet nakon svega.

'Čovjek sa željeznom maskom', Alexandre Dumas
U romanu o tri mušketira, čovjek iza željezne maske je Phillipe, brat blizanac francuskog kralja Luja XIV. Mušketir Aramis planira zamijeniti kraljevsku braću kako bi mu novi kralj pomogao u usponu do mjesta kardinala i u konačnici novog Pape.

'The Pardoner's Tale', Geoffrey Chaucer

Trojica glavnih likova pronalaze veliko bogatstvo. Dok se jedan odaje razuzdanu slavlju zbog toga, na povratku ga druga dvojica izdaju i ubiju. Na nesreću svojih donedavnih prijatelja, prije ubojstva začinio im je pića otrovom. Vrlo efektivna parabola o opasnim posljedicama iznenadnog stjecanja basnoslovnog imetka.

'Talentirani gospodin Ripley', Patricia Highsmith
Mladi Tom Ripley ubija svog bogatog poznanika Dickieja Greenleafa i preuzima njegov identitet. Iako završava prilično neobično – Ripley se izvuče sa svim svojim zločinima i ostaje bogat, no spisateljica nudi blagu sugestiju da će ga paranoja zbog počinjenih zlodjela progoniti cijeli život. No vjerojatno će pronaći način da se nosi s tim.