INSPIRACIJA ZA SERIJU

Ako ste navučeni na 'True Detective', pročitajte ovo

03.03.2014 u 15:55

Bionic
Reading

Hit serijal 'Pravi detektiv' oduševljava publiku referencama iz zbirke kratkih priča Roberta W. Chambersa. Tko je 'The King in Yellow', je li upravo on počinitelj ritualnih ubojstava ili je samo sjena koja približava Cohlea i Harta bezdanu koji Lovecraft naziva 'kozmičkim strahom'?

Rani klasik žanra 'čudne proze' (weird fiction), kolekcija kratkih priča 'The King in Yellow'Roberta W. Chambersa iz 1895, doživljava novi procvat popularnosti zahvaljujući serijalu koji se upravo emitira na HBO-u.

Iako ga smatraju klasikom među obožavateljima žanra, 'The King in Yellow' nije doživio veliku slavu sve dok mračni triler, u kojem su glavne uloge ostvarili oskarovac Matthew McConaughey i Woody Harrelson, nije počeo 'bacati' suptilne naznake o velikom utjecaju knjige na samu priču serijala.

U serijalu detektivi Rust Cohle (McConaughey) i Martin Hart (Harrelson) istražuju ritualno ubojstvo mlade djevojke Dore Lange 1995. u Louisiani, a istodobno gledamo kako ih dvojica detektiva 2012. ispituju o njihovom angažmanu u tom slučaju jer se bave sličnim nerazriješenim ubojstvom.

Dnevnik prve ubijene žrtve pojavljuje se u drugoj epizodi i citira cijele odlomke priče iz zbirke 'The King in Yellow'. Kako će se uklopiti i povezati cijelu priču, debata je koja se razvila na internetu nakon spomenute epizode.

'The King in Yellow' naslov je Chambersove knjige, ali i fikcionalne drame na koju su referiraju likovi kroz svih deset kratkih priča koje kompletiraju zbirku. Radnja priča opisana je kao 'čudna književnost', vrlo suvremene atmosfere i ideja, uzevši u obzir vrijeme i viktorijansko ozračje u kojem su nastajale, koje karakterizira i snovita kvaliteta samog kraja. Sve priče ne dotiču se pitanja Kralja u Žutom, ali on se kao sjena pojavljuje i 'vodi' sve likove.

Možda je najbolja priča cijele knjige upravo ona kojom Chambers otvara zbirku:'The Repairer of Reputations'. Smještena je u tadašnju blisku budućnost, u Ameriku 1920, koja blista u zanosu pobjede nad Njemačkom. Vladajuće strukture osigurale su smrtonosne komore za one koji odluče okončati život. Narator Castaigne čita tekst drame 'The King in Yellow' te upada u društvo s misterioznim Wildeom, koji naplaćuje očajnicima 'popravak njihove reputacije'. Wilde možda gradi revolucionarnu vojsku posrnulih, a možda je riječ samo o iluziji koju narator stvara čitajući dramu.

Chambers je rođen u Brooklynu 1865, a pisao je uglavnom avanturističke romane i ljubiće. No upravo po zbirci 'The King in Yellow' ostat će zapamćen i svrstan u panteon slavljenja čudnovatosti zajedno s velikanima žanra Ambrosom Bierceom i H.P. Lovecraftom, od kojih je i preuzeo brojne motive. Tako je izmaštani grad Carcosa, u kojem vlada Chambersov Kralj u Žutom, posuđen iz kratke priče 'An Inhabitant of Carcosa' Biercea iz 1891. Također je koristio njegove nadnaravne entitete Halija and Hastura, a oni su svoje mjesto pronašli i u Lovecraftovom Cthulhu Mythosu

Na popularnog Kralja referirao se i Neil Gaiman u kratkoj priči 'I, Cthulhu' te ga nalazimo i u stripu 'The Invisibles' Granta Morrisona. No ipak je vrhunac slave dosegnuo upravo referencama iz serijala 'True Detective'

Besplatna Kindleova verzija knjige na Amazonu vrtoglavo doživljava svoj uspon na ljestvici čitanosti.

Kako će 'The King in Yellow' biti povezan s ritualnim ubojstvom Dore Lange, vidjet ćemo u naredne dvije epizode i u samom finalu serijala. Među mnoštvom teorija, ističe se ona Michaela M. Hughesa na stranici Io9.com, u kojoj sugerira da će se sezona nastaviti s detektivima Cohleom i Hartom i njihovim približavanjem prema bezdanu koji Lovecraft naziva 'kozmičkim strahom'.