NA BOLJE ILI LOŠIJE

Ove su knjige promijenile svijet

23.02.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Knjige su kroz povijest imale snažan utjecaj na kulturu, znanost i uopće sveobuhvatni razvoj čovječanstva. U nekim slučajevima njihov je utjecaj bio toliko snažan – bio on dobar ili loš – da im pridajemo povijesni značaj

Portal wordporn.com sastavio je listu djela koja su gurnula čovječanstvo u određenom smjeru. Neka od njih proširila su ljudske nazore i educirala, a druga potpomogla ratove. Bilo kako bilo, ovim se djelima ne može oduzeti mjesto koje imaju u povijesti.

'1984', George Orwell
Objavljen 1949, roman '1984' Georgea Orwella predvidio je totalitarističko društvo kojim upravlja suvremena tehnologija, sve što se događa, događa se pod budnim okom Big Brothera, a mogućnost za promjenu na bolje pusta je tlapnja. Mnoge teme koje je obradio u djelu imale su golem utjecaj na suvremeno društvo. U vremenu u kojemu tehnologija prožima sve pore društva, a privatnost koju pojedinac u takvim uvjetima uopće može imati prilično je upitna, Orwellova distopija čini se kao sasvim realno upozorenje onoga što bi budućnost tek mogla donijeti.


George Orwell

'Podrijetlo vrsta', Charles Darwin
Darwinovo djelo iz 1859. označilo je novu epohu u razumijevanju razvoja organskog svijeta na Zemlji i predstavilo teoriju evolucije. Knjiga je dočekana s nestrpljenjem i mnoge dotad postojeće teorije o životu na Zemlji i čovjekovu podrijetlu okrenula naglavce. Kritiziran od strane brojnih, no isto tako i uvažavan, Charles Darwin uvelike je utjecao na suvremenu znanost, o čemu govori i činjenica da je njegovo djelo i dan danas predmet rasprava.

'Komunistički manifest', Karl Marx i Friedrich Engels
Ovo djelo napisano 1848. podijelilo je svijet. Iako je ideja komunističkog društva opisana u knjizi obećavala društvo lišeno diktature kapitala, u praksi je iznjedrila vrlo okrutne totalitarističke sustave. O utjecaju knjige i nimalo idiličnoj provedbi ideje svjedoče povijesni primjeri Sovjetskog Saveza, maoističke Kine i inih zemalja u kojima su krvavi obračuni s neistomišljenicima bili svakodnevnica.

'Država', Platon
Temeljno djelo grčkog filozofa Platona u kojemu promišlja o idealnoj državi, unatoč tome što je napisano prije više od dva tisućljeća, i danas je relevantno filozofsko i političko uporište.

'Geografija', Ptolomej
Ptolomej je autor nekih od najvažnijih povijesnih tekstova o astronomiji i kartografiji. Njegovo djelo 'Geografija' smatra se prvim istinskim pokušajem stvaranja karte svijeta. Iako Ptolomejeva predodžba svijeta odudara od suvremenih globusa, i dalje je riječ o impresivnom djelu za 2. stoljeće u kojem je nastalo. Mnoge suvremene kartografske tehnike i dalje se oslanjaju na Ptolomeja.

'Biblija'
Bez obzira na to jeste li ili niste vjernik, teško je zanijekati golem utjecaj koji je 'Biblija' imala te i dalje ima na gotovo sve pore društva. U njeno su se ime vodili ratovi, 'ispravljali' su se pogrešni umovi, nadahnula je misije, dobrotvorne centre, ukratko, polučila je golem odjek. Sveta knjiga židova i kršćana i danas se prodaje u približno 100 milijuna primjeraka godišnje, zbog čega se i smatra najprodavanijom knjigom svih vremena.

'Umijeće ratovanja', Sun Tzu
Koliko utjecajan u današnje vrijeme može biti priručnik o taktikama na bojnome polju, vođenju trupa i terenu te korištenju varki i lukavština u bitkama? Odgovor je: mnogo, ako je suditi po Sun Tzuovu 'Umijeću ratovanja' napisanom pet stoljeća prije nove ere. Podijeljena u trinaest poglavlja, knjiga čitatelja vodi kroz sve aspekte uspješna ratovanja, od pažljivo isplaniranih strategija do važnosti predviđanja opasnih situacija. U suvremeno vrijeme postala je vodič za poslovne i privatne odnose, često područja na kojima se vode bitke.

'Mein Kampf', Adolf Hitler
Neke su knjige svijet oplemenile, a neke ga jednostavno učinile gorim mjestom. Primjer je jedne takve Hitlerov nacistički manifest čiji je prvi svezak objavljen 1925, a drugi 1926. godine. Djelo zloglasnog njemačkog diktatora odražava većinu njegovih ideja, od antisemitizma, židovske zavjere, antikomunističkih stavova, veličanja arijevaca, do širenja na istok. Iz nekog je razloga, iz godine u godinu, 'Mein Kampf' među najtraženijim djelima te je i lani predvodilo listu najprodavanijih.