U RATU S DJEČJIM PISCIMA

Zašto se Ministarstvo kulture obrušilo na jedno privatno poduzeće?

20.02.2014 u 16:33

Bionic
Reading

Hrvatska dječja knjiga, udruga nakladnika dječje knjige, reagirala je na tvrdnje iz Ministarstva kulture upućene na račun nekolicine autora koji su se pobunili protiv odluke Ministarstva o izboru organizatora hrvatskog nastupa na bolonjskom sajmu knjiga

Nakon što su početkom tjedna dječji pisci i nakladnici održali konferenciju za novinare na kojoj su upozorili na probleme u struci, oglasilo se Ministarstvo kulture iz kojega u priopćenju tvrde da je izneseno mnogo neistinitih tvrdnji. Na njihovo pak reagiranje osvrće se Hrvatska dječja knjiga, a kao prvi problem istupa Ministarstva kulture smatraju to što se uglavnom referiraju na novac koji je Ministarstvo dodijelilo privatnoj tvrtki Kašmir promet, likovnoj umjetnici Andreji Petrlik Huseinović koja se Ministarstvu jučer obratila otvorenim pismom i Kašmiru Huseinoviću unazad šest godina.

'Nije nam jasno čemu ti podaci i znače li oni da je Ministarstvo kulture dalo potpore samo navedenima, iako znamo da Ministarstvo financira i ostale nakladnike, pisce i ilustratore. Nejasan je motiv prozivanja Kašmir prometa, Kašmira Huseinovića i Andreje Petrlik Huseinović koji nisu sami sazvali konferenciju za tisak, što je vidljivo iz obraćanja Ministarstva kulture Hrvatskom društvu književnika za djecu i mlade i Hrvatskoj dječjoj knjizi, organizatorima tiskovne konferencije. Kad je već spomenuto, zbrojimo sve i dobit ćemo iznos od 39.759,43 kn, a ako to podijelimo na šest godina, dobivamo 6.626,57 kn godišnje. Navedeni iznos se odnosi na stručni posjet i suradnju s IJB Internationale Jugendbibliothekom iz Münchena', navode u svom priopćenju iz Hrvatske dječje knjige.

Nadalje analiziraju brojke Ministarstva kulture tvrdeći da je Hrvatska dječja knjiga dobila iznose za sajmove u Šibeniku 2013., Frankfurtu 2013. i u Bologni 2013., međutim iznosi koje navodi Ministarstvo netočni su:

'Tako je za sajam knjiga u Frankfurtu 2013. odobreno 70.000 kn, a Ministarstvo navodi iznos od 123.000 kn. Za Bolognu 2013. je odobreno 59.633,00 kn Ministarstvo navodi 60.000,00; za Šibenik 20.000,00 kn, a Ministarstvo navodi 7.000,00 kn', piše u priopćenju HDK-a. Smeta ih i to što Ministarstvo navodi da su sredstva za Sajam u Bologni 2014. odobrena, ali nisu isplaćena. Dakle, netočna je tvrdnja koja stoji na stranicama Ministarstva da je Hrvatska dječja knjiga za taj sajam već dobila 100.000,00 kn.

Iz Hrvatske dječje knjige također se osvrću i na rezultate natječaja za organizaciju nastupa na sajmu knjiga u Bologni. Oni su bili prijavili svoj program, no nisu prošli, a još uvijek su nezadovoljni jer nisu dobili željeno objašnjenje iz Ministarstva što ne valja u njihovom projektu.

'Vjerujemo kako je Ministarstvo kulture svjesno da je svojom odlukom i obrazloženjem pred tim koji će se brinuti za nastup Hrvatske na Sajmu dječje knjige u Bologni 2015. postavila vrlo težak zadatak. To je zadatak da hrvatsku dječju knjigu predstavi skupina ljudi marginalno ili nikako povezana s dječjom knjigom i nakladništvom. Ujedno, pred tu je skupinu postavljen i zadatak da to učini bolje i uz manje sredstava nego što su to predložili kandidati koji su u tome poslu bez sumnje iskusniji i kompetentniji', zaključuju.