KRITIZIRATI NACIZAM

Njemački Židovi žele reizdanje 'Mein Kampfa'

10.08.2009 u 13:50

Bionic
Reading

Centralno vijeće njemačkih Židova zatražilo je da se ponovno izda 'Mein Kampf' nacističkog vođe Adolfa Hitlera koje bi, smatra predsjedavajući Vijeća Stephan Kramer, služilo informiranju budućih generacija o zlu nacizma

Kramer smatra da je već danas dobrodošlo izdanje 'Mein Kampfa' koje bi imalo znanstveni komentar, odnosno kritički prikaz, kako u budućnosti neonacisti ne bi ubirali profit, prenosi Independent. Ponovnom izdavanju 'Mein Kampfa' usprotivili su se nositelji prava, pokrajina Bavarska, kao i brojni njemački znanstvenici koji smatraju da knjiga ne donosi neke nove i ključne odgovore na pitanja o vremenu nacizma i da bi izdavanje te knjige nakon 60 godina zabrane bilo loše.

'Mein Kampf' Hitler je napisao 1924, a donosi njegove već općepoznate stavove o rasnoj čistoći, o mržnji prema komunizmu i Židovima te nagovještava i kasnije ostvaren plan o holokaustu. U vrijeme Trećeg Reicha bila je poželjno štivo u Njemačkoj, no nakon Drugog svjetskog rata bavarska se protivila svakom novom reizdavanju knjige. Prava na knjigu Bavarska ima do 2015, nakon čega će sud odlučiti što dalje.

Za ponovno izdavanje knjige je i Minhenski institut suvremene povijesti, kao i Hitlerov biograf, Britanac sir Ian Kershaw, koji tvrde da demokratska zemlja poput Njemačke ne mora strahovati od izdavanja 'Mein Kampfa', posebno u vrijeme interneta kada je ionako sve lakše i brže dostupno. Posebno je dobrodošlo, smatraju, izdanje koje ima kritički dodatak.