SEDAM STRAHOVA

Roman Selvedina Avdića oduševio kritičara Guardiana

04.02.2014 u 15:31

Bionic
Reading

Debitantski roman 'Sedam strahova' Selvedina Avdića oduševio je kritičara britanskog Guardiana koji ga naziva djelom kakvo dosad nije čitao

'Ponekad je jedini način da pišemo o užasima da to činimo posredno. U 'Sedam strahova' rat u Bosni promatramo rubom oka, poput duha koji prolazi kroz dva svijeta. Tu sam metaforu izabrao pažljivo jer je ovo knjiga u kojoj svjetovi često u kontrastu, svijet živih i mrtvih, ludila i svijeta normalnih, sanjarenja i realnosti, muslimana, kršćana i ateista', piše Nicholas Lezerd za Guardian.

U svojoj kritici početak romana naziva čudnim, a nastavak još čudnijim, ispisan s logikom i nelagodom ružnog sna.
'Različito od svega što sam prije pročitao', tvrdi Lezerd.

Roman počinje pričom neimenovanog naratora koji se nakon devet mjeseci otupjelosti i depresije zbog ženinog odlaska konačno vraća u svijet. Pred njegovim vratima pojavljuje se Mirna, kći starog prijatelja koja mu donosi dnevnik svoga u ratu nestalog oca. Njegov dnevnik govori o susretu s duhom rudnika Perkmanom, o gradu pod opsadom, o demonskoj braći Pegaz koja su poletjela na krilima rata, o svijetu podzemlja i tajnama koje znaju samo mrtvi.


U nastojanjima da pronađu Mirnina oca Aleksu, upadaju u čudnovate situacije, sve opisane preciznom prozom. I upravo ta metoda doprinosi nesvakidašnjosti djela, smatra Lezerd.

Roman je obogaćen bilješkama i autorovim razmišljanjima.

'Bilješke uključuju i izrazito nepristojan napad na urednicu Voguea Annu Wintour ('Njezini kolege kažu da je sasvim netalentirana, gotovo polupismena, bezobrazna.')', navodi Guardianov kritičar.

Iako na momente čitatelja puni jezom, nije riječ o djelu bez humora, mudrosti i suosjećanja.

Selvedin Avdić prije romana 'Sedam strahova' objavio je hvaljenu zbirku priča 'Podstanari i drugi fantomi' i knjigu reportaža 'Zemlja, turistički vodič Jajca'. Trenutačno radi kao glavni urednik online časopisa Žurnal.