ROMAN IVANA SRŠENA

Predstavljačice ispljuvale knjigu, intervenirala Nada Gašić

24.01.2014 u 19:32

Bionic
Reading

U kafiću U dvorištu predstavljen je prvi roman Ivana Sršena 'Harmatan' u izdanju Durieuxa, o kojemu su govorili autor, urednik Nenad Popović te spisateljice Đurđa Knežević i Daša Drndić

'Harmatan - suh i topao vjetar koji sa sjeveroistoka puše od studenog do ožujka, a nosi pijesak i prašinu iz Sahare na područje zapadne Afrike', glasi objašnjenje naslova romanesknog prvijenca Ivana Sršena, uglednog mladog nakladnika, na čijoj su promociji puhali neuobičajeni vjetrovi. Naime, od očekivane standardne knjiške promocije na kojoj predstavljači kažu nešto lijepo o knjizi koju promoviraju nije bilo ništa jer su Đurđa Knežević i napose Daša Drndić sasjekle Sršenov prvijenac.

Nakon oduženog izlaganja urednika Nenada Popovića, koji je frajerskim tonom izjavio kako u Sršenovoj knjizi - 'dugoj pripovijetki, to nije roman', inzistrao je Popović - 'nema literarizacije teksta' i da je sve to samo 'jedna reportaža', krenula su još dva ubojitija nastupa. Prvo je govorila društvena kritičarka, feministkinja i spisateljica Đurđa Knežević, koja je pohvalila 'izmaknutost teme u odnosu na hrvatsku književnost', ali se požalila i na plošnost sporednih likova. Onda je Daša Drndić konstatirala da 'roman nudi materijala za proširivanje' te ponudila nekoliko svojih ideja, poput ubacivanja arapskog jezika.

Osvježavajuće iskreno je u cijelu situaciju intervenirala spisateljica Nada Gašić, koja je izašla na pozornicu, uzela mikrofon te prozvala predstavljače zbog toga što nisu rekli ništa pozitivno o knjizi. 'Ovu promociju bi trebalo ponoviti kada svi pročitamo roman', rekla je Gašić i zaradila pljesak publike. Ipak, Drndić se nije dala smesti te je replicirala kako ima pravo na svoje mišljenje i da joj je dosta 'registra ispraznih frazetina kojima se knjige hvali, a pljuje nakon promocije', dok je Knežević dodala da i ona 'želi reći što misli'.


Sve to je stoički slušao i podnio Ivan Sršen, koji je kratko rekao da je 'svjestan težine teme koju sam izabrao, i nisam ovim roman htio dati završni statement', ali da mu je bilo važno pisati o 'ženama, emigranticama'.

Tema knjige je emigracija iz Afrike u Europu, radnja je smještena u ženski zatvor u Njemačkoj, a glavni lik je Nigerijka Uhunama, koja dijeli ćeliju sa starijom Afrikankon Nanom. Ipak, sve to je palo u drugi plan pred neuobičajenim ponašanjem svih uključenih u promociju knjige Ivana Sršena osim Ivana Sršena.

Javio se pred kraj i nakladnik Nenad Popović, koji se uz smijeh ispričao Sršenu, čija je baka u publici posebno pozdravljena na početku promocije. Njena generacija bi na ovakvu ujdurmu rekla 'Jezuš Marija!'. Bilo je ludo i nezaboravno.