DIKTATURA DESNICE

Kako će Hrvatska izgledati 2033?

21.01.2014 u 15:43

Bionic
Reading

Ponukani aktualnim društveno-političkim događanjima u Hrvatskoj, petnaest riječkih pisaca udružilo se u pisanju zbirke kratkih distopijskih priča koje prikazuju budućnost u Hrvatskoj pod vladavinom radikalne desnice

Zbirka pod naslovom 'NDH2033', skraćeno za Nova država Hrvatija, donosi distopijske priče smještene u Hrvatsku kojom je zavladala krajnja desnica, a na snazi je klerofašističko društveno uređenje pod krinkom demokracije.

'Inspirirani trenutnim društveno-političkim događajima, odlučili smo napisati zbirku priča koje se odnose na blisku budućnost pod premisom da je u Republici Hrvatskoj prevladala krajnja desnica te je na snazi. Pisanjem ovih priča i njihovim objavljivanjem te javnim predstavljanjem i čitanjem, kao riječki pisci i riječke spisateljice odgovaramo na trenutnu društvenu situaciju radeći ono što najbolje znamo – maštamo i pišemo', istakli su autori zbirke dodavši da im je cilj upozoriti na budućnost koju bi mogle formirati neke ne tako davno donesene odluke.

U budućnosti koju oslikava zbirka gay parovi posve su lišeni prava, krv nacionalnih manjina ne miješa se s hrvatskom, a neistomišljenici su jednostavno ukinuti referendumom.

Autori priča su: Igor Beleš, Mladen Blažević, Alen Brabec, Hana Dagostin, Goran Gluščić, Majda Jurić, Alen Kapidžić, Zoran Krušvar, Davor Mandić, Eva Rodić, Lea Stoiljković Medved, Dajana Šalinović, Robert Vrbnjak, Carmela Žmirić i Zoran Žmirić.

Zbirka je objavljena na internetu i dostupna je za besplatan download.