Književnost UNESCO

Dnevnik Anne Frank u Sjećanju svijeta

  • Autor: Hina
  • 31.7.2009 14:48:43
  • 31.7.2009 14:46:57

Dnevnik Anne Frank dio je 35 djela svjetske dokumentarne baštine "od opće važnosti" koja je UNESCO ove godine uvrstio u popis "Sjećanje svijeta", doznaje se u četvrtak na mrežnoj stranici te UN-ove organizacije.

Otkako je 1997. popis ustanovljen, na njemu su zasad 193 djela, dodaje ta organizacija za prosvjetu, znanost i kulturu, čije je sjedište u Parizu.

"Glavni tajnik UNESCO-a Koichiro Matsuura objavio je da je lista načinjena po preporuci stručnjaka koji su od 28. srpnja u Bridgetownu (Barbados) vijećali o programu Sjećanje svijeta u okviru Međunarodnog konzultativnog odbora (CCI)", ističe ta stranica.

Anne Frank, židovska djevojčica koja je u svom dnevniku opisala dvije godine koje je provela skrivajući se od nacista u Amsterdamu, umrla je u koncentracijskom logoru 1945.

Njezin je dnevnik jedna od "deset najčitanijih knjiga u svijetu", ističe UNESCO.

Među drugim djelima pisane kulturne baštine koja su ove godine uvrštena na listu "Sjećanje svijeta" jesu i Tajlandski kraljevski arhivi, dokumenti o reformama koje je provodio kralj Chulalongkorn Veliki (1968.-1910.) i Kraljevski arhivi Madagaskara koji su "presudni za izgradnju identiteta zemlje".

Tu su i rukopisi cistercitske opatije Clairvaux u Francuskoj i Catecismo Corticu, prvi katekizam pisan papiamentom, afro-portugalskim kreolskim jezikom koji se govori na nizozemskim Karibima.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još