FINALE SA(N)JAM KNJIGE

Kiklopi legendama Arsenu Dediću i Milivoju Solaru

15.12.2013 u 21:57

Svečana dodjela Kiklopa 2013.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Sa(n)jam knjige u Istri

Bionic
Reading

Jubilarna deseta književna nagrada 'Kiklop' dodijeljena je u nedjelju u Puli. Pjesnik godine po izboru festivala 'Sa(n)jam knjige' je Arsen Dedić, nagradu za prozno djelo godine 'podijelili' su Daša Drndić i Roman Simić Bodrožić, a Milivoj Solar nagrađen je za životno djelo

'Prije pet godina dobio sam Kiklopa za urednika. No ovaj mi je možda malo draži. Ovo je znak da netko prati i cijeni to što pišeš. Prečesto se u Hrvatskoj dogodi da se stvari napišu, i pošalju, a da nitko ni ne trzne. Biračko tijelo Kiklopa je posebno - to su tvoji kolege, ljudi iz branše. Nagrada je znak da si ostavio trag', kazao je za tportal  Simić Bodrožić, nagrađen za zbirku kratkih priča 'Nahrani me'. Daša Drndić (roman 'Belladonna'), s kojom je podijelio nagradu, nije nazočila dodjeli nagrada, kao i niz drugih laureata. Ne čini se, međutim, da je to osobito poremetilo ceremoniju dodjele koju je ležerno, uz nepretenciozne šale i glazbenu pratnju jazz klavira i gitare, vodio Vojo Šiljak, jedan od 'potpornih stupova' pulskog festivala.

Ceremonija, dakle, bez naporne govorancije laureata, uz minimum patetike. I pohvala 77-godišnjeg akademika Milivoja Solara,  nagrađenog za životno djelo, koji je nakon stojećeg aplauza u galeriji Sveta Srca umjesto sebe odlučio hvaliti festival: 'Vaša manifestacija daleko je nadišla regionalnost, postala je možda i najznačajnija u Hrvatskoj'.

Još jedan veliki veteran pobrao je ove godine Kiklopa, i to u 'aktivnoj konkurenciji': Arsen Dedić proglašen je pjesnikom godine za zbirku 'Kapi za oči'.

Književnu nagradu za debitanta godine dobio je 37-godišnji Antonio Barišić za generacijski roman 'Srest ćemo se opet'. Povjesničar Tvrtko Jakovina osvojio je Kiklopa za znanstvenu publicistiku, Krešimir Bagić za znanstvenu knjigu, esejistica godine je Irena Lukšić, a Zdenko Bašić napisao je ove godine najbolju knjigu za djecu i mladež.


Nagradu za urednicu godine dobila je Gordana Farkaš Sfeci. Pika Vončina dobila je Kiklopa za slikovnicu godine 'Emilijina vrlo neobična pustolovina'. Književna nagrada pripala je i inozemnoj autorici Alice Munro za knjigu 'Previše sreće'. U kategoriji prijevod godine nagrađena je Truda Stamać.

Cjelovita lista laureata:

1. UREDNIK/CA GODINE

Gordana FARKAŠ SFECI (Naklada OceanMore)


2. PROZNO DJELO GODINE

Daša DRNDIĆ: "Belladonna" (Fraktura)

Roman SIMIĆ BODROŽIĆ: "Nahrani me" (Profil Knjiga)

3. DEBITANTSKA KNJIGA GODINE

Antonio BARIŠIĆ: "Srest ćemo se opet" (Naklada Jesenski i Turk)

4. PJESNIČKA ZBIRKA GODINE

Arsen DEDIĆ: "Kapi za oči" (Profil Knjiga)

5. KNJIGA ESEJA GODINE

Irena LUKŠIĆ: "Gradovi, sela, dvorci: vodič za literarne putnike" (Hrvatsko filološko društvo, Disput)


6. PUBLICISTIČKA I ZNANSTVENO-POPULARNA KNJIGA GODINE

Tvrtko JAKOVINA: "Trenuci katarze: prijelomni događaji XX. stoljeća" (Fraktura)

7. ZNANSTVENA KNJIGA GODINE

Krešimir BAGIĆ: "Rječnik stilskih figura" (Školska knjiga)

8. SLIKOVNICA GODINE

Pika VONČINA (tekst i ilust.): "Emilijina vrlo neobična pustolovina" (Mala zvona)

9. KNJIGA GODINE ZA DJECU I MLADEŽ

Zdenko BAŠIĆ: "Mjesečeve sjene: o vješticama i pričama noćnih sati sjeverozapadnog dijela Medvednice i samoborskog kraja" (Planetopija)

10. KNJIGA INOZEMNOG AUTORA/ICE GODINE

Alice MUNRO: "Previše sreće" (Naklada OceanMore)

11. PRIJEVOD GODINE

Truda STAMAĆ – Ingeborg Bachmann, Paul Celan: "Vrijeme srca: dopisivanje, uz pisma što su ih razmijenili Paul Celan i Max Frisch te Ingeborg Bachmann i Gisele Celan-Lestrange" (Naklada OceanMore)

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

Milivoj SOLAR