ZA POVELJU DIGITALNIH PRAVA

Drakulić, Ugrešić i Popović među 500 svjetskih pisaca protiv špijunaže

10.12.2013 u 12:45

Bionic
Reading

Više od 500 vodećih svjetskih pisaca, uključujući neke dobitnike književnog Nobela, potpisalo je otvoreno pismo u kojem upozoravaju na ugrožavanje ljudskih prava i privatnosti pomoću digitalnog špijuniranja i nadgledanja građana, predlažući uvođenje Povelje digitalnih prava. Potpisale su ga i hrvatske spisateljice Slavenka Drakulić i Dubravka Ugrešić te nakladnik Nenad Popović

Martin Amis. Margaret Atwwod. Orhan Pamuk. Ian McEwan. Günter Grass. Don DeLillo. Arundathi Roy. Hanif Kureishi. Amos Oz. J.M. Coetzee. David Grossman. Julian Barnes. Kazio Ishiguro. Henning Mankell. Ariel Dorfman. Eva Menasse. Elfriede Jelinek. Tomas Tranströmer.

Ovo su samo neka od više od 500 imena koja su potpisala otvoreno pismo u kojemu traže uvođenje Povelje digitalnih prava. Pisci svijeta su se ujedinili oko teme digitalnog nadgledanja nakon što su se otkrili razmjeri špijuniranja američke tajne službe NSA te tvrde da se privatni podaci građana na internetu kradu i zloupotrebljavaju i da ih treba zaštititi od vladina pretjeranog, orvelovskog nadzora.

Među potpisnicima se nalaze i hrvatske spisateljice Dubravka Ugrešić i Slavenka Drakulić te nakladnik i pisac Nenad Popović, vlasnik Durieuxa.

Špijunske agencije podrivaju svojim djelovanjem demokraciju, upozoravaju svjetski pisci, te je potreban međunarodni dogovor o digitalnim pravima. Sve građane se pretvara u osumnjičene, s dugoročnim i negativnim posljedicama za ljudska prava i demokratska društva, smatraju pisci, pa pozivaju i UN da se uključi u cijelu priču.

Ian McEwan je za Guardian izjavio da su 'nove tehnologije omogućile masovno nadgledanje građana kakvim bi Orwell bio zapanjen' te da je to 'proces koji se mora zaustaviti'.

Peticiju na engleskom jeziku i sve potpisnike možete vidjeti ovdje