U PULI

Tatjana Tolstaja svečano otvorila 19. Sa(n)jam knjige

05.12.2013 u 15:03

  • +13

Otvaranje Sajma knjige u Istri

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Bionic
Reading

Ruska književnica Tatjana Tolstaja danas je u Puli svečano otvorila 19. Sa(n)jam knjige u Istri koji će ove godine do 15. prosinca ugostiti više od 200 književnika, povjesničara, publicista, esejista, urednika, nakladnika, knjižničara novinara i umjetnika u 80 događaja dok će više od 15 tisuća naslova u pulskom Domu hrvatskih branitelja izložiti 250 hrvatskih i stranih nakladnika

Direktorica sajma Magdalena Vodopija ustvrdila je na svečanosti otvaranja kako je ovaj sajam izrastao iz grada koji 'živi nekim čudnim životom'.

0Nekad pomislim da je on nevidljivi grad Itala Calvina ili u zrcalu Mirka Kovača. U tom zrcalu vidim sajam čudnih individualaca, koji je otvorio svoja vrata kao što to čini i grad Pula', istaknula je Vodopija dodavši kako ovaj sajam posvećuje svim Puljanima i pulskim čitateljima.

'Godinama sam brinula da sajam, ne samo opstane, već uistinu postane festival knjige, mjesto na kojem se svi oni koji se bave knjigom mogu izraziti slobodno, bez cenzure, političkih naputaka ili naputaka vremena i to na specifično pulski način', poručila je Vodopija dodavši kako se nada da je u tome i uspjela.

Pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević naglasio je kako je Pula zahvaljujući tom sajmu postala ne samo grad filma već i grad knjige dok je istarski župan Valter Flego kazao kako ovaj sajam već 19 godina promovira ovaj kraj i knjigu te jedan način življenja, razmišljanja i jedne kulture. Neposredno nakon otvaranja sajma otvoren je i izložbeni prostor vojvođanskih nakladnika.

Na ovogodišnjem sajmu obrađivat će se paralelno tri teme i to 'Socijalizam na klupi', 'Izlet u Rusiju' i 'Vojvodina-regija u regionu', a sve programske cjeline zaokružit će se stručnim skupovima na kojima će sudjelovati eminentna hrvatska i svjetski priznata imena te nakladničke kuće.

Tijekom održavanja sajma posjetiteljima će biti omogućena kupnja knjiga uz velike popuste od 10 do 70 posto, a zadnjeg dana sajma održat će se i dodjela književnih nagrada 'Kiklop' za ovu godinu.