IRITANTNI DO BOLA

Književni likovi koje želite istući

26.11.2013 u 11:38

Bionic
Reading

U brojnim knjigama užitak čitanja smanjuje povremeno pojavljivanje neopisivo iritantnih likova. Neki od njih nisu nužno loši, neki su čak i glavni nositelji priče, ali kad zatvorite knjigu, osjećate olakšanje što nisu više s vama

Evo liste najiritantnijih likova iz književnosti.

Jay Gatsby, 'Veliki Gatsby'
Egocentrična i samoživa Daisy Buchanan često je opisivana kao jedan od najgorih likova svih vremena. Ali možda je problem upravo u samom Gatsbyju. Njegovo konstantno žaljenje i ponižavanje oko nekoga toliko bezvrijednog kao što je Daisy jako je zamorno i čini ga podjednako užasnim.

Amy March, 'Male žene'
Ona je razlog što su najmlađa djeca stekla groznu reputaciju. Kao djevojčica, razmaženo je derište te stalno uništava izlaske starije sestre. Kao djevojka, postala je snob, uz nezdravu opsesiju vlastitim izgledom.

Miss Havisham, 'Velika očekivanja
Usvojila je kćerku iz sebičnog razloga, kako bi je upotrijebila za mučenje muškaraca. Kao da to nije dovoljno loše, raspadnuta vjenčana torta sigurno im je zagadila i zasmrdila kuću do nepodnošljivosti.

Romeo Montague, 'Romeo i Julija'
Zašto se Romeo ubio zbog djevojke koju je poznavao manje od tjedan dana? Vjerojatno je bio psihički bolesnik. Julija je ionako imala samo 13 godina i njihova veza bila bi ilegalna u većini zemalja.

Joffrey Baratheon, 'Pjesma vatre i leda
Sadist i slabić, jednostavno je nepodnošljiv. U TV adaptaciji 'Igre prijestolja', nastaloj prema fantasy romanima Georgea R. R. Martina, svi željno iščekuju njegovu pogibiju. Po mogućnosti, na što nasilniji i okrutniji način.

The Cat in the Hat, 'The Cat in the Hat
Mačak se na početku čini kao vedar i zabavan lik, sve dok ne shvatite da je provalio u kuću, pozvao prijatelje na tulum, uništio nekome dom i nekažnjeno nestao. Također, izražava se u iritantnim rimama.

Edmund Pevensie, 'Narnijske kronike

Pitanje je je li Edmund uopće znao kakvog su okusa zamamne slastice kad je prodao cijelu obitelj vještici zbog njih?

Harry Potter, 'Harry Potter'

Iako je jedan od najvažnijih književnih likova suvremenog doba, također je i nepodnošljivo arogantan. Nikad ne sluša savjete, krši sva moguća pravila, a onda upada u opasne zamke zbog kršenja pravila.

Willy Wonka, 'Charlie i tvornica čokolade'

Wonka je bio ludi genijalac i stvorio je tvorničko okruženje u kojem je ekstremno nesigurno raditi. Djeca koja su mu dolazila u posjet često bi nestajala u nerazjašnjenim okolnostima. Zašto ga nitko nikad nije optužio za otmicu ili zlostavljanje?



Effie Trinket, 'Igre gladi'

Njezin ultra optimističan i crkutav pristup i stav dok šalje djecu u smrt toliko je mučan, da je zaslužila da i sama uđe u njihovu arenu. Bilo bi zanimljivo gledati koliko dugo zadržala 'pozitivu'.

Tom Sawyer, 'Avanture Toma Sawyera'

Odglumio je vlastitu smrt u maniri najumješnijeg psihopata. Nismo sigurno zašto se Huckleberry Finn družio s njim.