U 94. GODINI

Preminula nobelovka Doris Lessing

17.11.2013 u 17:40

Bionic
Reading

Autorica romana 'Trava pjeva' i 'Zlatne bilježnice' koja je za svoj književni rad 2007. godine nagrađena Nobelovom nagradom, preminula je u 94. godini

Doris Lessing rođena je 1919. godine u Iranu, odrasla je u Zimbabveu, a najveći dio života je provela u Londonu. Obrazovana je prvo u katoličkom samostanu, a zatim je poslana u žensku školu u Salisburyju. Sa 13 godina je napustila školu i obrazovala se sama, da bi dvije godine kasnije napustila i dom, radeći kao njegovateljica.

Autorica je više od 50 romana raznovrsne tematike – od politike do znanstvene fantastike, a njen najpoznatiji roman 'Zlatna bilježnica' (1962.) opisan je kao 'feministička biblija'. Nobelovu nagradu za književnost dobila je 2007. godine sa 88 godina, čime je postala najstariji autor koji je dobio tu najprestižniju književnu nagradu.

'Imam 88 godina, a budući da ne mogu dati Nobela nekome tko je mrtav, vjerojatno su pomislili da je bolje da mi ga daju sada, prije nego što umrem', našalila se Lessing komentirajući nagradu.

Švedska akademija ju je u obrazloženju za dodjelu nagrade nazvala 'epskim romanopiscem ženskog iskustva, koji sa skepticizmom, žarom i vizionarskom moći pod povećalo stavlja razdijeljeno čovječanstvo'.