11 KATEGORIJA

Objavljene nominacije za nagradu Kiklop 2013.

14.11.2013 u 15:32

  • +7

Press konferancija književne nagrade Kiklop 2013.

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Na Interliberu su predstavljeni nominirani za ovogodišnje nagrade Kiklop koje će biti dodijeljene tijekom pulskog sajma knjiga u prosincu čime će ta knjižna nagrada obilježiti deset godina postojanja u okviru Sa(n)am knjige u Istri

Kiklop 2013. dodjeljuje se za postignuća u knjižnoj produkcijinakladnika iz Republike Hrvatske u razdoblju od 1. rujna 2012. do 30.rujna 2013. godine namijenjenih prvenstveno knjižarskoj prodaji. Ove godine najviše prijava bilo je u kategorijama: Prozno djelo godine (36), te Znanstvena knjiga godine i Publicistička i znanstveno-popularna knjiga godine (23) i Knjiga godine za djecu i mladež (21).

Završio je prvi krug glasovanja za knjižnu nagradu Kiklop, a valjanih prijava bilo je 196. Prijavilo se 368 glasača koji su u prvom krugu, od 4. do 11. studenoga, glasovali za tri kandidata, izdanja, nakladnika, autora i prevoditelja, u svakoj od 11 kategorija u kojima se nagrada dodjeljuje na temelju njihovih glasova. Popis glasača, kao i svake godine, na internetskim je stranicama Sajma.

Cjeloviti popis kandidata za Kiklopa pronađite ovdje!

Autorica skulpture Kiklopa i ove je godine poznata pulska keramičarka Marina Orlić. Svaka skulptura – nagrada koja se dodjeljuje u 11 kategorija, različita je, svojevrsni original, jer je oblikovana bez kalupa, rukom umjetnice. Posebna skulptura dodjeljuje se dobitniku nagrade za životno djelo koja se i oblikovno i veličinom razlikuje od skulptura namijenjenih dobitnicima u 11 kategorija.

Objava dobitnika i svečana dodjela nagrada, u režiji Mauricija Ferlina, ove će se godine održati 15. prosinca u 12 sati, zadnjeg dana pulskog Sajma knjige, u Svetim Srcima, najljepšem muzejsko-galerijskom prostoru Pule koji već treću godinu na tren postaje i "Kiklopova pećina".
Dan Kiklopa započet će u nedjelju, 15. prosinca, u 10 sati Kiklopskim doručkom. Legendarni Vojo Šiljak na Doručku će ugostiti ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Milivoja Solara

U vrijeme Sajma Puljani i posjetitelji Sajma moći će u pulskoj Sveučilišnoj knjižnici razgledati Zbirku knjižne nagrade Kiklop koja je utemeljena 2010. godine i sadrži 843 naslova. Podsjećamo, Kiklop je prva knjižna/književna nagrada čije su sve nominirane knjige sustavno obrađene po svim knjižničnim pravilima i uvrštene u posebnu Zbriku.

Jednoglasno je donesena odluka o ukidanju kategorije Leksikografskog djela godine s obrazloženjem da je riječ o složenom segmentu izdavaštva koji je posebno pogođen kretanjima u kulturi, ne samo krizom već i sve naglašenijim okretanjem leksikografije internetskoj prezentaciji.

Nagrada za Publicističku knjigu godine proširuje se u nagradu za Publicističku i znanstveno-popularnu knjigu godine, jer takav naziv istodobno proširuje kategoriju mogućnošću nominiranja knjiga koje se ne mogu odrediti kao strogo znanstvene s jedne, a s druge strane točnije određuje kategoriju s obzirom na dodirna područja publicistike i popularizacije znanosti.