SANJAM KNJIGE U PULI

Milivoju Solaru Kiklop za životno djelo

14.11.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Knjižna nagrada Kiklop za životno ove godine pripala je uglednom teoretičaru književnosti Milivoju Solaru, a bit će mu dodijeljena na pulskom sajmu knjiga početkom prosinca, objavljeno je danas na Interliberu kada su predstavljeni i konkurenti za ostale Kikope

Nagradu za životno djelo dodjeljuje utemeljitelj nagrade, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri na prijedlog Upravnog odbora Kiklopa koji je nagradu odlučio dodijeliti  Milivoju Solaru (1936), jednom od najistaknutijih hrvatskih proučavatelja književnosti.

Autor dvadesetak knjiga, među kojima se izdvajaju Pitanja poetike (1971), Ideja i priča (1974), Smrt Sancha Panze (1981), Filozofija književnosti (1985) Eseji o fragmentima (1985) i Teorija proze (1989), Solar zauzima posebno mjesto u hrvatskoj znanosti o književnosti svojom usmjerenošću na konceptualno utemeljenje proučavanja književnosti te na dijalog između znanosti o književnosti i filozofije.

'Solar je svoju iznimnu poziciju potvrđivao vrhunskim analizama pojedinačnih djela (kao što su Ako jedne zimske noći neki putnik, Krik i bijes, Majstor i Margarita, Proces, Srce tame, Stranac, Zapisi Maltea Lauridsa Briggea), još i više svojim propredeutičkim prikazima povijesti i teorije književnosti (Suvremena svjetska književnost, Povijest svjetske književnosti, osobito gotovo kultna Teorija književnosti s dvadesetak izdanja) i preglednim raspravama o oblicima kao što su mit ili roman, često se prvi u nas sustavno okrećući problemima postmoderne, trivijalne (lake) književnosti, vica, trača, ukusa. Pitanje odnosa između načina spoznaje književnoga teksta i njegove spoznajne vrijednosti i kontinuirana težnja za iznalaženjem pragmatičnih terminoloških i koncepcijskih rješenja značajke su Solarova pisanja koje tako potvrđuje i njegovu izvornu poziciju dugogodišnjeg sveučilišnog profesora književnosti i jedne od ključnih figura studija komparativne književnosti u Zagrebu', stoji u obrazloženu Upravnog odbora Kiklopa kojeg su ove godine članovi Bruno Kragić, predsjednik, Nives Tomašević, potpredsjednica, i članovi Branko Čegec, Diana Matulić, Nataša Medved, Irena Miličić i Dragana Vujatović.

Nagrada za životno djelo, koja je utemeljena 2009. godine. Prvi dobitnik ove nagrade je Aleksandar Flaker (2009.), a slijede ga: Slavko Goldstein (2010.), Predrag Matvejević (2011.) i Mirko Kovač (2012.).