VODIČ KROZ INTERLIBER

Najzanimljivija strana književnost na Velesajmu

08.11.2013 u 11:20

  • +12

Književni noviteti na Interliberu

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / D.Matić

Bionic
Reading

Ovogodišnji, 36. po redu Interliber održat će se na Zagrebačkom velesajmu od 12. do 17. studenog. Na međunarodnom sajmu knjiga i učila bit će predstavljena i brojna nova izdanja domaćih izdavača, a kako bismo vam pomogli snaći se u toj prašumi knjiga, za početak donosimo pregled najzanimljivijih naslova inozemne književnosti

Interliber se već niz godina suočava s raznim kritikama o tome da je riječ isključivo o velikoj tržnici knjiga, ali ne i o kulturnom događaju, što bi najstariji hrvatski sajam knjiga trebao biti, no čini se da će ove godine ponuda programa biti na nivou koji nadmašuje protekli period. Unatoč krizi, domaći su nakladnici pripremili pregršt zanimljivih naslova, među kojima svakako treba obratiti pozornost na prijevode relevantnih djela svjetske književnosti, od onih suvremenih pa do nekih fantastičnih klasika.

Među zvijezde Interlibera ove godine ubraja se američki pisac Adam Johnson, autor Pulitzerom nagrađenog romana 'Sin gospodara siročadi', koji će gostovati u Zagrebu 15. listopada. Johnson će osobno predstaviti 'Sina gospodara siročadi', fascinantno štivo smješteno u Sjevernu Koreju, u 12 sati na štandu Školske knjige te potpisivati i primjerke svoje knjige koju je u Hrvatskoj objavio Lumen. Od ostalih izdanja ove edicije izdvaja se hvaljeni znanstvenofantastični roman 'Robokalipsa' Daniela H. Wilsona, prema kojem Steven Spielberg već neko vrijeme planira snimiti film. Tu je i kanadski roman 'Blues miješane krvi' Esi Edugyan, knjiga koja opisuje ljubavnu priču u svijetu glazbe, obilježenu klasnim i rasnim razlikama. O kvaliteti ove knjige svjedoči osvajanje književne nagrade Giller koju su prethodno dobili najveći suvremeni kanadski pisci, poput nobelovke Alice Munro te Margaret Atwwod i Michaela Ondaatjea

Za one s delikatnijim literarnim ukusom je i knjiga 'Sjene na travi', u izdanju Disputa, danske autorice Karen Blixen, svjetski poznate po romanu 'Moja Afrika', na koji se i ova proza naslanja. 'Sjene na travi' objedinjuje četiri Blixenine pripovijetke koje opisuju njezina iskustva života u Africi, no usmjerene su prvenstveno na ljude koje je ondje upoznala i s kojima je dijelila dobro i zlo. Jedan od njih je i Somalijac Farah, po kojemu se zove prva priča, formalno sluga, ali i puno više od toga: on je oslonac na nepoznatom tlu, zaštitnik i vodič kroz carstvo tajanstvenih znakova. Opisujući Faraha, njegove poglede, odjeću, podrijetlo i vještine, autorica ga pretvara u simbol i besmrtan lik iz riznice svjetske kulture.

Među naslovima koje je za Interliber pripremila Naklada Ljevak intrigantno zvuči roman velike poljske spisateljice Olge Tokarczuk 'Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju', koja je prije spisateljske karijere radila kao psihoterapeutkinja, što njezinim djelima daje iznimnu psihološku dubinu i kompleksnost. Ovaj roman prati seriju tajanstvenih ubojstava u zabačenoj seoskoj zajednici, i to kroz doživljaje umirovljene učiteljice i aktivistice za prava životinja koja dolazi u naoko mirnoj provinciji provesti starost. Tu su i dva romana vrhunskog turskog pisca Ahmeta Umita, 'Ubojstvo sultana' i 'Magla i noć', koji elemente trilera kombinira s povijesnom odnosno fantastičnom tematikom. Ljevak nudi i prijevod romana 'Bez milosti' dobitnika Bookera Kazua Ishigura u kojem se bavi doživljajima pijanista koji dolazi na koncert u neimenovani srednjoeuropski grad te susreće brojne bizarne likove i polako spoznaje da su svi međusobno povezani.

Izdavačka kuća Znanje će razveseliti ljubitelje skandinavskih trilera naslovom 'Poruka u boci' danskog pisca Jussija Adler-Olsena, koji je 2010. nagrađen kao nordijski krimić godine. Glavni je lik inspektor Mrock koji uranja u potresan slučaj nestale djece, a o zanimljivosti ovog romana govori i to da se po njemu sprema snimanje TV-serije. Tu je i drugi dio krimi-trilogije 'Tko je Victoria Bergman', pod naslovom 'Plamen gladi', koji zajedno potpisuju dva autora pod pseudonimom Erik Exel Sund. Prema mišljenju pojedinih skandinavskih kritičara, riječ je o romanima koji su 'bolji od Larssena', pritom misleći na njegove romane koji prate avanture hakerice Lisbeth Salander

S obzirom da je svojedobno napunio Kino Europu, izraelski pisac Amos Oz u Hrvatskoj neupitno ima vjernu čitateljsku publiku koja će zahvaljujući Frakturi ove godine biti u prilici čitati još jednu njegovu knjigu. To je 'Među svojima', zbirka od osam epizoda u kojima Oz opisuje život u kibucu, u kojem je i sam proveo dobar dio svojeg života. Oz se vraća u vrijeme kada su ideali kolektivnog života još bili jaki i plemeniti, razotkrivajući kompleksne međuljudske i međugeneracijske odnose koji su postojali u izraelskim kibucima. Fraktura objavljuje i prijevod romana Carlosa Ruiza Zafona 'Rujanska svjetla', već omiljenog autora hrvatske publike, koji u ovom djelu tematizira ljetnu ljubav dvoje protagonista koja postaje dio veće, opasne i trilerski intonirane priče. Za ljubitelje španjolske književnosti tu je i roman Marije Duenas 'Vrijeme između krojenja', napeta priča o životu modistice koja proživljava sve i svašta tijekom Španjolskog građanskog rata.


Algoritam hrvatskim čitateljima ove godine na Interliberu predstavlja nastavak hit-romana 'Vrag nosi Pradu' Lauren Weisberger, naslovljen 'Osveta nosi Pradu'. Ovo popularno štivo će junakinju prvog romana kroz seriju preokreta, povezanim ujedno s njezinim vjenčanjem, dovesti opet u kontakt sa zloglasnom i moćnom urednicom Mirandom Priestly, koju je u filmskoj verziji nezaboravno utjelovila Meryl Streep. Tu je i roman 'Plavooki dječak' Joanne Harris koja se proslavila 'Čokoladom', ovaj put s mnogo mračnijom pričom koja razotkriva kako se frustrirani i sociopatski muškarac na internetu pretvara u mladog, nevinog dječaka kako bi se osvetio svima iz svoje okoline.

VBZ će objaviti novi roman Zadie Smith 'London NW', djelo koje je kritika odlično primila, uz konstatacije kako se radi o romanu koji nadmašuje i spisateljičin prvijenac 'Bijeli zubi'. Sedam godina u nastajanju, 'London NW' uključuje različite literarne tehnike kako bi opisao život u glavnom gradu Velike Britanije, i to kroz sudbinu četiri lika koji su na trenutke međusobno povezani. Ništa manje zanimljiv naslov nije ni roman 'Osjećaj kraja' Juliana Barnesa, u kojem se u priči ostarjelog Tonyja Webstera koji se suočava s mračnim događajima svoje mladosti, prema mišljenju književnih kritičara, mogu naći natruhe Henryja Jamesa.

Međunarodni sajam knjiga i učila na Velesajmu bit će prilika i da se kupe hrvatski prijevodi zbirki priča friške nobelovke Alice Munro koju kod nas objavljuje OceanMore. Ovaj nakladnik dosad je od Munro objavio 'Služba, družba, prošnja, ljubav, brak' i 'Previše sreće', a na Interliberu predstavlja i psihološki triler 'Sadržaj tišine' španjolske spisateljice Lucije Etxebarrije, u kojem se progovara o nemogućnosti ljubav kroz priču smještenu u atlantski krajolik europskog kontinenta. 'Sadržaj tišine' čitatelju nudi uvid u posve drugačiji svijet, a baš to i jest jedna od velikih prednosti čitanja, zbog čega je uvijek uputno iskoristiti popuste koje Interliber nudi, jer je moguće za nekoliko desetina kuna kupiti ulaz u cijeli novi, možda čak i bolji svijet.