MJESEC PISANJA ROMANA

Hoće li uspjeti napisati 50 tisuća riječi?

31.10.2013 u 14:02

Bionic
Reading

U nedjelju 3. studenog u Booksi će se okupiti hrvatski wrimosi i započeti s pisanjem koje će trajati do kraja mjeseca. Zajednička pisanja (write-in) održavat će se u Booksi svake nedjelje u studenom od 16 do 20 sati, a zagrebački wrimosi će ove godine srijedom moći pisati i u Knjižnici Ivane Brlić Mažuranić

Booksa će i ove godine biti domaćin međunarodnog spisateljskog projekta, Mjeseca pisanja romana (National Novel Writing Month, NaNoWriMo).

Cilj ove spisateljske avanture, u kojoj svake godine sudjeluju stotine tisuća ljudi diljem svijeta, jest napisati 50 tisuća riječi tijekom mjeseca studenog.

Sudjelovanje je besplatno, piše se na jezicima koje sudionici sami odaberu i nitko ne procjenjuje kvalitetu napisanog teksta. Svi koji napišu 50 tisuća riječi od 3. do 30. studenog su pobjednici, ali nema financijskih nagrada.

Sudionicu prošlogodišnjeg projekta, psihologinju i spisateljicu Ivanu Delač, koja ove godine piše roman 'Izgon' o prvom hrvatskom pervazivnom LARP-u, upitali smo kakva je imala očekivanja i koliko joj je pisanje donijelo kreativnih izazova.


Ivana Delač

'Meni će ovo biti treći put da sudjelujem u NaNoWriMo-u, pa su mi se očekivanja mijenjala. Prvi put željela sam vidjeti mogu li uopće napisati roman od 50 tisuća riječi u samo mjesec dana uz posao i sve druge obveze, i kad sam u tome uspjela, osjećaj zadovoljstva sobom bio mi je dovoljna nagrada', kazala nam je spisateljica.

'Prošle godine odlučila sam pisati roman koji bi mogao biti objavljiv pa je trud koji sam uložila u kvalitetu teksta i pripremu bio znatno veći. Napravila sam detaljan outline, karakterizaciju likova, sve u zasebnim dokumentima, a obavila sam i jako puno pripremnog istraživanja jer se radilo o povijesnom fantasyju - to je zapravo bilo prvi put da sam se na takav način pripremala za pisanje i to mi je iskustvo dragocjeno te ću nastaviti tako raditi i dalje. Pisala sam svaki dan kod kuće i na službenim write-inovima u Booksi, i iako je znalo biti trenutaka kad bih zablokirala i kad mi ne bi baš najbolje išlo, općenito sam bila dosta zadovoljna tekstom.

Otkrila sam da mogu pisati brzo, a istovremeno zadovoljavajuće kvalitetno, što sam prije NaNoWriMo-a smatrala nemogućim. Naravno, tekst treba dorađivati i prepravljati, ali zahvaljujući NaNoWriMo-u naučila sam kako biti što efikasnija u pisanju i koliko je važna dobra priprema. Taj roman, doduše, još nisam dovršila jer je nakon premašivanja 50 tisuća riječi radnja bila tek na dvije trećine (a nakon intenzivnog pisanja punih mjesec dana imam potrebu za odmorom od te vrste aktivnosti), no i to je u planu.

Jedna od najvećih vrijednosti NaNo-a svakako je uzajamna podrška sudionika - zajednička pisanja u Booksi i neformalna druženja nakon toga bila su mi neprocjenjiva, i stvarno je istina da si kreativniji kad si okružen kreativcima. Poticali smo jedni druge, pomagali kad bi netko zapeo, družili se i postali jako dobra ekipa. Da nije bilo toga, tih 50 tisuća riječi bio bi puno teže dostižan cilj', objasnila je Delač

Hrvatskih je wrimosa (kako se nazivaju sudionici projekta) prošle godine bilo tristotinjak.

Za sudjelovanje se možete registrirati na www.nanowrimo.org, kao svoju regiju odaberite Europe :: Croatia, svratite na stranicu hrvatskog NaNo-a na Facebooku i pridružite se hrvatskim wrimosima