Književnost AUTOR ‘ANĐELINOG PRAHA’

Umro književnik Frank McCourt

  • Autor: Hina
  • 20.7.2009 10:35:22
  • 20.7.2009 8:50:36

Američki književnik Frank McCourt, koji je svjetsku slavu doživio autobiografijom ‘Anđelin prah’, umro je u New Yorku, u 78. godini, objavile su agencije, pozivajući se na njegova nakladnika

Po tvrdnjama obitelji McCourt bolovao od najopasnijeg oblika raka kože koji se proširio po cijelom tijelu. Stanje mu se drastično pogoršalo u posljednja dva tjedna provedena na bolničkom liječenju.

Svjetsku slavu McCourt je naglo stekao tek kao 63-godišnjak nakon objavljivanja memoarskog romana ‘Anđelin prah’ o odrastanju siromašnog katolika u Limericku.
Rođen u New Yorku 1930. McCourt se još kao dječak 1934. s obitelji preselio u pradomovinu Irsku, a upravo mu je teška obiteljska sudbina česta književna inspiracija. I tri godine nakon prvijenca nagrađenog brojnim nagradama, među ostalim i Pulitzerovom, objavljuje nastavak knjige u kojem piše o životu imigranta u New Yorku.

Uz ‘Anđelin prah’ i ‘Irca u New Yorku’ na hrvatski mu je prevedeno i djelo ‘Učitelj’ utemeljeno na njegovu tridesetogodišnjem radu predavača engleskog jezika u srednjim školama i na koledžima.

Krajem 2007. McCourt je u medijima najavio da radi na novom romanu i knjizi za tinejdžere.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još