IMAO JE LOŠ PR

Kakav je zapravo bio Edgar Allan Poe?

Bionic
Reading

Autorica knjige 'Mrs. Poe' Lynn Cullen dekonstruira legendu o Edgaru Allanu Poeu, donoseći na vidjelo dosad nepoznate činjenice o njegovu životu

Prije nekoliko dana, 7. listopada obožavatelji slavnog engleskog pjesnika koji je preminuo prije 164 godine, obilježavali su datum njegove smrti koja je do danas ostala nerazjašnjena. Još traju rasprave o mjestu na kojem je pronađen, četiri dana prije smrti, u deliriju i prosjačkim prnjama, u Marylandu, daleko od doma u New Yorku. Teorije o njegovoj nagloj propasti variraju od alkoholizma do bjesnoće, a autorica knjige 'Mrs. Poe' Lynn Cullen smatra da je pisac najvjerojatnije bolovao od meningitisa. Kako bi bolje razumjela što se događalo sa slavnim autorom, Cullen je detaljno istražila dokumentaciju arhiva iz knjižnice koja se odnosila posebno na 1854., kada je napisao svoje najpoznatije djelo, mračnu poemu 'Gavran'.

Istražujući njegove prepiske i zabilješke, otkrila je da je u kritičnom trenutku kada je pronađen daleko od kuće, Poe doživio i veliku zaljubljenost. Naravno, nije se zaljubio u svoju suprugu, već u pjesnikinju Frances Osgood. Suprug je ostavio Osgood nekoliko mjeseci prije nego što je upoznala Poea te ja nastojala pisanjem zaraditi za život. Navodno su se zaljubili na prvi pogled te se nisu ustručavali javno iznositi svoje emocije i čitati ljubavne pjesme. Za njihovu vezu znala je i Poeova supruga, a i razočarani udvarač pjesnikinje, američki pisac, urednik i književni kritičar Rufus Wilmot Griswold. Poe se već ranije zamjerio Griswoldu jer je omalovažavao njegove zbirke poezije te obično bio drukčijih stavova u književnoj kritici.

Iako nije uspio naštetiti Poeu tijekom života, njegova prava osveta stigla je nakon smrti, kada je u jednim od bizarnijih obrata u književnoj povijesti, zahvaljujući Poeovoj tetki Mariji Clemm, Griswold postao zadužen za prezentaciju njegove literarne ostavštine. Čim je došao u posjed Poeovih bilješki, počeo je mijenjati sadržaj prepiski te širiti laži o ponašanju preminulog rivala. Uskoro su njegove klevetničke fabrikacije našle čvrsto uporište u javnoj slici i imaginaciji Poea. No unatoč Griswoldovim nastojanjima da ga ocrni i ponizi, čitateljima se svidjela izmaštana mračna verzija pjesnikove biografije. Cullen je stoga objavila knjigu u kojoj otkriva tko je osoba iza remek-djela pjesništva te razbija mnoge predrasude o njemu. U tekstu navodi nekoliko manje poznatih informacija.

Žene su obožavalePoea
Dame su se borile za njegovu pažnju, zvale ga na zabave i nagovarale da čita svoje pjesme na javnim nastupima. Jedna od obožavateljica smatrala je da će ga osvojiti time što je svima obznanila njegovu preljubničku aferu s Frances Osgood, što se pokazalo vrlo neučinkovitim načinom za osvajanje nečijeg srca.

Pjesma 'Gavran' pretvorila ga je u književnu zvijezdu
Gotovo preko noći, svi Amerikanci mantrali su slavnu rečenicu 'Nikad više'. Također su se počele pojavljivati i parodije na pjesmu u svim važnijim medijima tog doba pa su ga klinci često pratili niz ulicu uz bučno pljeskanje.

Bio je ljubitelj mačaka
Unatoč morbidnoj priči 'Crni mačak', Poe je volio mačke i one su voljele njega: njegova ljubimica Caterina, navodno je patila od depresije kad je izbivao iz kuće na duljim putovanjima. Uginula je samo dva tjedna nakon njegove smrti.

Nije si mogao priuštiti plaćanje stanarine

U godini najveće slave 1845., zaradio je 400 dolara. Sve ostalo vrijeme zarađivao je puno manje te bio prisiljen stalno posuđivati za stanarinu od prijatelja i rođaka.

Bio je zgodan i atletski građen
Zaboravite njegov luđačko-ispijeni izgled najpoznatije fotografije, tvrdi Cullen. Ona je uslikana u godini njegove smrti, kada je bio u terminalnoj fazi bolesti, što nikad nije dobro vrijeme za nečiji portret. Njegove fotografije iz razdoblja kada je objavio 'Gavrana' prikazuju potpuno drugu sliku: naočitog muškarca ili kao što ga je opisala jedna od obožavateljica: 'Sve na njemu odavalo je dojam pravog džentlmena.' Uz to što je držao rekord u plivanju na rijeci James u Virdžiniji, uživao je i u čestim veslanjima u njujorškim zaljevima te planinarenjima. Također, u studentskim danima bio je juniorski prvak u skoku udalj.

Prošao je put od književne zvijezde do izopćenika u samo godinu dana
Uspjeh pjesme 'Gavran' učinio ga je zvijezdom njujurške scene 1845. Do veljače 1846., isti književni krugovi pokazali su mu 'vrata', nakon što više nisu mogli ignorirati njegovu izvanbračnu aferu s Frances Osgood. Ona je sačuvala ugled niječući da su bili u vezi te se, iako trudna, pomirila sa suprugom. Poe, s druge strane, nije mogao tako lako preći preko romanse te joj je poslao čestitku za Valentinovo koja je pročitana na književnoj zabavi kojoj mu je bio zabranjen pristup.

Upropastio je priliku života i 'smrznuo se' za vrijeme nastupa
Rodom iz Bostona, oduvijek je sanjao da će se vratiti u grad ovjenčan slavom. Kad je pozvan da čita u prepunoj bostonskoj školi, predstavio se slabašnom pjesmom napisanom u mladosti. Čak ni novo, bombastično ime koje je nadjenuo staroj pjesmi - 'The Messenger Star', nije uspjelo izvući situaciju. Stanovnici Bostona nisu se dobro proveli na čitanju, što nisu skrivali. Poe se osramotio i obeshrabrio.

Preoteo je rođaku djevojku
Kad se Poeov bogati rođak Neilson Poe zainteresirao za Poeovu rođakinju, 13-godišnju Virginiju Clemm te je pozvao da odsjedne u njegovom luksuznom apartmanu u Baltimoreu, Edgar je počeo paničariti. Naime, živio je već nekoliko mjeseci u kući s Virginijom i njezinom majkom te je počeo njihovu siromašnu zajednicu smatrati domom. Kako bi spriječio Virginiju da ode s Neilsonom, tada 26-godišnji Edgar, koji je patio od traume ostavljanja, jer je bio siroče, ponudio je rođakinji jedinu vrijednost koju je tada posjedovao - samog sebe. Njihov brak bio je više prijateljski nego romantičan, a neki smatraju da nikada nije ni bio konzumiran.

Bio je redoviti član lokalnog književnog kluba
Godine 1845., obožavateljica književnosti Anne Charlotte Lynch pozivala je pisce i umjetnike u svoj dom, da raspravljaju o knjigama i idejama, u neformalnoj atmosferi. Njihova književna večer subotom uskoro je postala hit i Poe nikad nije propuštao priliku da sudjeluje u inspirativnim diskusijama. Sve dok nije izbačen iz kluba nakon što se pročulo za aferu s Osgood.

Imao je loš PR
Za iskrivljenu sliku Poea kao grubog alkoholičara i konzumenta droga, danas je zaslužan njegov rival Rufus Griswold. U stvarnosti, njegova stroga radna etika nije mu ostavljala puno vremena za opijanje. Mala doza opijata koju je probao za vrijeme bolesti, kako bi ublažio simptome, zgadila mu se i nikad više nije ništa tog tipa uzimao. Uništavanje Poeove reputacije njegovu protivniku Griswoldu nije donijelo sreću. Proveo je zadnje dane usamljen dok su mu u sobi visjela tri portreta: njegov, Poeov i Frances Osgood.