'OLIVIN VRT'

Alida Bremer objavila prvi roman

07.10.2013 u 13:34

Bionic
Reading

Poznata prevoditeljica i promotorica hrvatske književnosti na njemačkom govornom području Alida Bremer objavila je svoj prvi roman, obiteljsku kroniku 'Olivas Garten', znakovita podnaslova 'Kako je moja obitelj preživjela Hrvatsku'. Roman je objavljen na njemačkom jeziku kod nakladnika Eichborn, Bastai Lübbe iz Kölna

Alida Bremer (rođena 1959. u Splitu) u hrvatskoj je javnosti poznata kao neumorna promotorica hrvatske suvremene književnosti na njemačkom govornom području, što kroz brojne prijevode koje je potpisala, što kroz sudjelovanje u organizaciji gostovanja hrvatskih književnika u Njemačkoj, primjerice na utjecajnom Sajmu knjiga u Leipzigu. Bremer je sada objavila i svoj prvi roman, obiteljsku sagu 'Olivas Garten' ('Olivin vrt'), koji se bavi hrvatskim 20. stoljećem, dalmatinskim mentalitetom i životom u emigraciji.

Riječ je o romanu koji započinje viješću o smrti bake pripovjedačice, koja usput doznaje i kako je kod Vodica naslijedila maslinik. Slijedi 'avantura s hrvatskom birokracijom', kako izdavač kaže u opisu romana, ali će se i mnogo 'plakati, smijati i dobro jesti' u 'kaosu i strastima južne Europe'. Bremer opisuje i sukob organiziranog, njemačkog mentaliteta s onim mediteranskim, ali ulazi i u obiteljsku povijest protagonistice i pripovjedačice romana 'Olivas Garten', koja je 'obilježena krvavim 20. stoljećem'.

U intervjuu za bečki dnevnik Der Standard Bremer je izjavila da je knjigu 'napisala na njemačkom, jer bi se na hrvatskom previše suzdržavala', te da joj je pisanje na njemačkom jeziku 'omogućilo divnu distancu' od svega. Očekuje se i hrvatski prijevod ovog romana, za koji su neki domaći izdavači već pokazali interes, s time da Bremer kaže da ne bi mogla sama prevoditi vlastiti roman: 'Zapravo bih najradije odbila hrvatski prijevod jer očekujem nabacivanje blatom po internetskim forumima.' U hrvatskoj javnosti bi, smatra Bremer, sporno moglo biti njeno pisanje o partizanima, jer se o tim temama i dalje 'vatreno diskutira'.