O JEDNOJ LJUBAVI I PREVIŠE SMRTI

Predstavljena knjiga Roberta Valdeca 'Deadline'

15.07.2009 u 10:41

Bionic
Reading

Knjiga 'Deadline' novinara Roberta Valdeca o životu ratnih reportera i njihovim prijateljstvima, podnaslovljena kao knjiga o jednoj ljubavi i previše smrti, predstavljena je u Zagrebu

'Deadline' je nešto između ispovijedne proze, ratne reportaže, adrenalinskog putopisa, ode prijateljstvu i ljubavne priče, rekao je na predstavljanju urednik knjige Kruno Lokotar. Iako su u pozadini ratna događanja i putopis egzotičnim dijelom Orijenta, od Pakistana preko Izraela do Iraka, temeljno joj je obilježje autobiografski, ispovijedni karakter.

'Deadline' nam, rekao je Lokotar, otkriva dosad nepoznatu stranu Roberta Valdeca, poznatog novinara i voditelja tv emisije 'Istraga', njegov odnos s majkom kao i odnos prema ljubavi koja tek nastaje. Lokotar je istaknuo i bogatu opremu knjige s više od sto fotografija u boji te ekskluzivnim gratis DVD-om s Valdecovim dokumentarnim filmom 'Bagdad u 21 dan' kojim knjiga i završava.

'Deadline' Roberta Valdeca donosi i nekoliko tekstova njegove supruge Daše Aslamove, poznate ruske ratne reporterke, koja je i sama večeras predstavila njihovu zajedničku knjigu o ljubavi dvoje ratnih reportera što se rodila u Pakistanu, a protegnula preko Izraela i Bagdada do zagrebačkog oltara. Knjiga donosi i priče o njihovim prijateljstvima iskovanima na nišanu, o špijunima, ratnicima, švercerima droge i oružja, o ratnim profiterima, žrtvama i promatračima - o svemu onome što ratovi donose i odnose sa sobom.

Robert Valdec u novinarstvo je ušao u prvoj polovici 90-ih godina, a nakon 2000. radi kao ratni reporter Jutarnjeg lista izvještavajući s brojnih kriznih žarišta u svijetu. Od 2003. ima status slobodnog novinara, a od 2005. pa sve do nedavno radio je kao voditelj i autor priloga u TV emisiji 'Istraga'. Godine 2005. vjenčao se s Darijom Aslamovom, novinskom reporterkom koju je upoznao u Pakistanu.

Knjigu Roberta Valdeca 'Deadline' objavila je zagrebačka izdavačka kuća Algoritam.