FORBESOVA LISTA

Pisci hitova zaradili stotine milijuna dolara

14.08.2013 u 12:20

Bionic
Reading

Časopis Forbes objavio je listu pisaca koji su u proteklih godinu dana zaradili najviše novca. Nimalo iznenađujuće, na prvom je mjestu E. L. James, zahvaljujući bestseleru 'Pedeset nijansi sive', a među ostalima su znana imena poput Stephena Kinga, kraljice ljubića Danielle Steel, Jamesa Pattersona i Suzanne Collins

'Ako pišete u žanru koji nema masovni komercijalni potencijal, možete odmah zaboraviti da ćete doći na našu listu', upozorava književne autore poslovni časopis Forbes povodom svoje redovite liste pisaca koji su u proteklih godinu dana zaradili najviše novca. To ne znači da su svi oni koji se nalaze među najprofitabilnijim piscima ujedno i loši, ali definitivno ne znači ni da su dobri, što se odlično vidi po osobi koja je na prvom mjestu.

Riječ je o E. L. James, autorici erotskog hita za domaćice 'Pedeset nijansi sive', koji je pak nastao kao fan fiction inspiriran serijalom 'Sumrak'. James je u proteklih godinu dana zaradila 95 milijuna dolara, s time da se njena trilogija naročito dobro prodavala kao elektronička knjiga, jer je to 'omogućavalo diskretan način čitanja ove knjige u javnosti'. Na drugom mjestu je superproduktivni pisac krimića James Patterson s 91 milijunom dolara zarade, no on je u godinu dana objavio čak pet romana. Slične skribomanske tendencije ima i autorica Norah Roberts, inače na devetom mjestu s 23 milijuna, koja godišnje objavi najmanje pet romana.

Treće mjesto zauzima Suzanne Collins, čije su 'Igre gladi' postale i ogroman filmski hit, pa je autorica u proteklih godinu dana zaradila 55 milijuna. Konzervativni TV voditelj Bill O'Reilly je sa svojim bestselerima o uobjstvima američkih predsjednika Lincolna i Kennedyja zaradio 28 milijuna, dok je na petom mjestu kraljica ljubića Danielle Steel s 26 milijuna dolara zarade. Steel je inače u 40-godišnjoj spisateljskoj karijeri objavila 128 ljubavnih romana!

Najprodavanija knjiga prve polovice 2013. u SAD-u je pak 'Inferno' Dana Browna, što je autoru donijelo 22 milijuna, a iza njega je po zaradi legendarni Stephen King – bez sumnje i najkvalitetniji pisac od svih dosad spomenutih – s 20 milijuna.

Od ostalih multimilijunaša među piscima vrijedi još spomenuti majstora horora Deana Koontza (s 20 milijuna), specijalista za odvjetničke krimiće Johna Grishama (18 milijuna) i Davida Baldaccija (15 milijuna), dok Forbesovu listu najbogatijih pisaca zaključuju J. K. Rowling (koja je u proteklih godinu dana zaradila 13 milijuna) i tvorac 'Pjesama leda i vatre' George R. R. Martin s 12 milijuna, koje je zaradio i zahvaljujući velikom uspjehu serije 'Igra prijestolja' nastaloj po serijalu njegovih knjiga.