Književnost ZAPAD I ISTOK PROTIV NEPRAVDE

Alah na strani američkih superheroja

  • Autor: S. F.
  • 6.7.2009 14:18:04
  • 6.7.2009 12:43:18

Superman, Batman i Wonder Woman uskoro će na svojoj strani imati i Alaha, jer snage udružuju s junacima stripa '99' koji utjelovljuju tradicionalne islamske vrline

Nova serija stripova nastala u suradnji Teshkeel Comicsa iz Kuvajta i američkog DC Comicsa, borbu protiv zločina i nepravde nastavlja združenim snagama Zapada i Istoka, a na tržište stiže dogodine.

Superheroji stripa '99' koji utjelovljuju 99 vrlina, koliko ih Kur'an pripisuje Alahu, udružit će snage s arhetipskim američkim junacima - Supermanom, Batmanom i Wonder Woman. Reakcije na vijest uglavnom su pozitivne, prenosi Guardian. Jedini problem zasad vezan je uz oskudni kostim Wonder Woman koji bi mogao uzrujati tradicionalne čitatelje s Bliskog istoka, pa se razmatra ideja da heroina za specijalnu seriju odjene nešto prikladnije.

Za razliku od kolega sa Zapada, junaci stripa '99' ne nose maske niti su autsajderi skrivenih identiteta. Posebne moći dobivaju u dodiru s mističnim kamenjem, a neki od njih su Noora, studentica iz Emirata, Jabbar, tinejdžer iz Saudijske Arabije koji se pretvara u superjunaka poput Hulka, Hidayeh, djevojka pakistansko-britanskog porijekla i nevjerojatnih moždanih sposobnosti i Batina, jedina pokrivena junakinja.

Predsjednik izdavačke kuće DC Comics Paul Levitz najvećim izazovom smatra dopiranje do publike koja dolazi iz različitih kulturalnih pozadina te ističe da susretanje raznih fikcionalnih likova nije nikakva novost.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još