PONOĆ U PARIZU

Zbog Faulknerova citata Woody Allen na sudu

24.07.2013 u 10:31

Bionic
Reading

Distributor Sony se našao na američkom sudu zbog filma Woodyja Allena 'Ponoć u Parizu', i to zbog toga što je jedan od likova citirao američkog nobelovca Williama Faulknera, što je piščeve nasljednike potaknulo na tužbu zbog kršenja autorskih prava. Sud u Mississippiju je prije koji dan konačno odlučio da je citiranje poznatog pisca 'dozvoljena upotreba' te odbacio tužbu

'Prošlost nije mrtva! Zapravo, ona uopće nije prošla. Znate tko je to rekao? Faulkner. I bio je u pravu, a ja sam ga upoznao. Naletio sam na njega na jednoj večernjoj zabavi', kaže u jednom trenutku glavni lik 'Ponoći u Parizu', jednog od novijih filmova Woodyja Allena koji je pokupio dobre kritike, privukao publiku u dvorane i dobio nekoliko nominacija za Oscara. Ova šarmantna priča o frustriranom scenaristu koji se na magičan način transferira u Pariz tridesetih godina prošlog stoljeća zasigurno ne pripada Allenovim vrhuncima, ali podsjeća da stari majstor i dalje u sebi ima života.

Uspjeh 'Ponoći u Parizu' podsjetio je i nasljednike Williama Faulknera da bi mogli zaraditi nešto na činjenici da se u filmu citira rečenica slavnog nobelovca te su tužili Sony, distributera Allenova filma, za odštetu, kako javlja Hollywood Reporter. Naime činjenica da lik koji glumi Luke Wilson u jednom trenutku u filmu spomene Faulknera, doslovno na dvije sekunde, za njih je predstavljala kršenje autorskih prava.


Inače, citat je iz Faulknerova 'Rekvijema za opaticu' te u originalu glasi ovako: 'The past is never dead. It’s not even past.' To znači da Allen baš i nije bio stopostotno precizan u citatu koji doduše savršeno odgovara tematici 'Ponoći u Parizu', s obzirom da se u filmu pojavljuju i Ernest Hemingway, Salvador Dali, F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein i brojni drugi velikani tog perioda.

Prošli tjedan je federalni sudac u Mississippiju presudio da Sony nije prekršio autorska prava Williama Faulknera, s obzirom da je riječ o 'poštenoj upotrebi' njegova citata. S druge strane, nasljednici Williama Faulknera su tvrdili da je 'riječ o citatu koji sažima esenciju 'Rekvijema' te je bilo potrebno 'posebno naglasiti njegovu kvalitativnu važnost'. Ipak, sudac Michael Mills je zaključio da navođenje Faulknerova citata nije naštetilo reputaciji romanopisca, nego je 'išlo u korist tužitelja'.

U svakom slučaju, dobro je znati da likovi u filmovima i dalje imaju mogućnost citirati iz literarnih djela, napose kada je riječ o vrhunskim autorima poput Williama Faulknera, koji – čini se – nije imao baš veliku sreću s nasljednicima.

Scena iz 'Ponoći u Parizu' Woodyja Allena