POVIJEST JEDNE LJUBAVI

Koja je tajna veze slavnih pisaca i alkohola?

24.07.2013 u 10:08

Bionic
Reading

Pomaže li piscima alkohol u potrazi za inspiracijom? Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald kao i brojni drugi velikani pisane riječi svakako su smatrali da je odgovor potvrdan. U svojoj novoj knjizi autorica Olivia Laing istražuje odnos književnosti i alkohola

U svojoj novoj knjizi 'The Trip to Echo Spring' autorica Olivia Laing, kroz primjere šestorice američkih pisaca poznatih po sklonosti ka kojoj kapljici više, pita se zašto se alkohol još od davnih vremena povezuje s pisanjem i kako se u potonjim slučajevima na njega odrazio.
Njena knjiga istovremeno je i putopis i biografija.

Laing obilazi mjesta na kojima su, šestorica odabranih autora Ernest Hemingway, Tennessee Williams, Raymond Carver, John Cheever, John Berryman i F.S.Fitzgerald živjeli, pili i pisali.

Na putovanju koje se proteglo tisućama kilometara, diljem Amerike, autoricu više od prijeđenog puta zanima udaljenost njihovih omiljenih kafića i pisaćih stolova.

Upravo na tim putovima, koje je u svrhu knjige obišla, autorica traži motive iz poznatih književnih djelima te istražuje odnos pisaca prema alkoholu.

Iako ovisan o alkoholu, Tennessee Williams kritizirao je opijanje.


'Zašto čovjek pije? Dva su razloga. Mogu ići zajedno ili odvojeno. Prvi je da se smrtno boji nečega, a drugi da ne može podnijeti istinu'.

I dok je već pred kraj života za Esquire pisao priče o piscu ovisnom o alkoholu, što je u biti i sam postao, F. S.Fitzgerald se piću obraćao s naklonošću.

'Pintu vina dnevno ne mogu promatrati nikako drugačije nego kao jedno od ljudskih prava', rekao je.

'Za razliku od romana koji zahtjeva predano pisanje i koncentraciju, nešto kraće književne forme lakše je kombinirati s ispijanjem značajnih dozi alkoholnih pića,' još je jedan od Fitzgeraldovih zaključaka.

'Kratke priče moguće je pisati uz vino, ali za roman potrebna je mentalna snaga…' rekao je.

Zanimljivo je da je jedna od stvari koju je Hemingway zamjerao Fitzgeraldu činjenica da se prebrzo napije.

'Piši pijan, uređuj trijezan', slavan je Hemingwayev savjet, a Nobelom nagrađeni pisac autori je i citata: 'Moderni život.. često je mehanička opresija, a piće je jedino mehaničko olakšanje'.

Za razliku od njega, John Cheever liječio se od ovisnosti o alkoholu.

'Pisac tako proširuje, podiže i raspiruje maštu. Kako raspiruje maštu, povećava i kapacitete za anksioznost i neizbježno postaje žrtva fobija kakve uzrokuju samo veće količine droge i alkohola', rekao je nakon liječenja..

O povezanosti alkohola i velikih književnih imena, osim brojnih objavljenih tekstova, danas svjedoče i brojna pića koja nose ime poznatih autora. Tako na Internetu možemo naći recepte za Hemingwayev mojito ili Fitzgeraldov koktel od gina i limuna.

I dok u svojoj knjizi nije pronašla jedinstven odgovor na pitanje zašto pisci piju, knjiga Olivie Laing donosi obilje malo poznatih anegdota iz života slavnih pisaca.