ZABORAVLJENI 'ORIGINALI'

Tko se skriva iza slavnih književnih pseudonima?

03.07.2013 u 09:05

Bionic
Reading

Neki pisci skraćivali su imena kako bi bila zvučnija, a neki su htjeli zaštititi svoje obitelji. Provjerite kako su se zvali Pablo Neruda, George Orwell, Voltaire...

Mnogi čitatelji upoznati su s činjenicom da je ime Mark Twain zapravo spisateljski pseudonim pod kojim je svoje knjige objavljivao Samuel Langhorne Clemens. Neka od najslavnijih književnih imena zapravo su bila – pseudonimi.

Lewis Carroll
Iako ime Lewis Carroll zvuči 'očaravajuće engleski' američkoj publici, Charles Lutwidge Dodgson još je 'zvučnije'. Dodgson je usvojio svoje drugo ime Lewis Carroll 1856. zato što je navodno bio preskroman i nastojao je zadržati privatnost. Kad su na njegov ured u Oxfordu počela stizati pisma naslovljena na Carrolla, odbijao ih je, kako bi zadržao vjerodostojnost. Do pseudonima je došao tako da je latinizirao ime Charles Lutwidge u Carolus Ludovicus, kako bi ga približno preveo na englesku varijantu - Carroll Lewis, a zatim je zamijenio i redoslijed imena i prezimena. Novo ime koje će krasiti njegova remek-djela odabrao je izdavač na listi od nekoliko ponuđenih pseudonima.

Joseph Conrad
Poljski pisac Józef Teodor Konrad Korzeniowski počeo je objavljivati romane u kasnim 1800-ima, a budući da je za strano tržište bilo zahtjevno pohvatati toliko imena, odlučio se za englesku, jednostavniju verziju originalnog imena. Poljski intelektualci osuđivali su ga za taj 'šamar' domovini i nasljeđu, a nije pomogla ni činjenica da je preuzeo englesko državljanstvo i objavljivao na engleskom. Korzeniowski je objasnio: 'Poznato je da sam Poljak i da je Józef Konrad moje krsno ime, koje sam kasnije koristio i kao prezime, kako stranci ne bi iskrivili moje pravo ime i prezime. Ne čini mi se da sam bio nevjeran domovini time što sam pokazao da mogu biti dobar vojnik poput Engleza te da im mogu nešto vrijedno prenijeti na njihovom jeziku.'

Pablo Neruda
Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto imao je interes za književnost od malih nogu, ali njegov otac nije podržavao takve 'umjetničke' preokupacije. Kad je Basoalto počeo objavljivati svoju poeziju, trebao je sakriti svoje pravo ime kako ne bi naljutio oca. Odabrao je pseudonim Pablo Neruda kao posvetu češkom pjesniku Janu Nerudi. Kasnije je u potpunosti usvojio svoj pseudonim i nikad se više nije potpisivao ili predstavljao pravim imenom.

Stan Lee
Stanley Martin Lieber započeo je karijeru pisanjem stripova, ali nadao se ozbiljnijoj literarnoj karijeri te je stoga zadržao svoje originalno ime. Kad su njegovi stripovi i pseudonim pod kojim su bili potpisani dosegli svjetsku slavu i uspjeh, jednostavno ga je 'ostavio'.

Voltaire

Kad je François-Marie Arouet bio zatvoren u tamnici Bastilje, napisao je predstavu. Kako bi simbolički označio svoj prekid s prošlim životom, posebice s obitelji, kojoj nije htio donijeti nove probleme zbog svojih političkih stavova, potpisao ju je s Voltaire.

George Orwell
Eric Arthur Blair pripremao se objaviti prvu knjigu 'Down and Out in Paris and London', te je zaključio da ne želi osramotiti svoju obitelj iznošenjem u javnosti svojih doživljaja života u krajnoj bijedi i siromaštvu. Odabrao je ime George Orwell koje je reflektiralo njegovu ljubav prema engleskoj tradiciji i prirodi. Naime, George je svetac zaštitnik Engleske, a rijeka Orwell bila je popularno mjesto za jedrenje, koje je pisac često volio posjećivati.

J. K. Rowling
Izdavač Joanne Rowling nije bio siguran da će ciljana publika knjiga o Harryju Potteru, dakle dječaci koji ulaze u adolescenciju, biti pretjerano zainteresirana za priče 'veće od života', o mračnim čarobnjacima i školi magije, ako saznaju da ih je napisala - žena. Stoga ju je zamolio da napiše samo nedefinirane inicijale umjesto punog imena. Rowling nije imala krsno ime, pa ga je za tu priliku, konstruiranja prijemčljivog fantasy pseudonima, posudila od svoje bake Kathleen

270531,271214,270895,270627