'GREAT DESTROYER'

Francuska ministrica kulture: 'Amazon je razarač knjižara'

05.06.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Francuska ministrica kulture Aurélie Filippetti proglasila je Amazon, američku trgovačku kompaniju koja se bavi prodajom robe preko interneta, 'razaračem knjižara', optužujući njihovo online poduzetništvo za kreiranje kvazimonopola snižavanjem cijena tradicionalne prodaje

'Svima je dojadilo poslovanje tvrtke Amazon, koje kroz snižavanje cijena dovodi do kriza na tržištu, samo da bi ih ponovno podigli u situaciji stvaranja kvazimonopola. Knjige i općenito sektor namijenjen čitanju suočeni su s prijetnjom određenih stranica koje se koriste svim raspoloživim sredstvima da prodru u francusko i europsko tržište. To uništava knjižare', kazala je francuska ministrica kulture Aurélie Filippetti

Njezina javna i ogorčena lamentacija stiže samo nekoliko tjedana nakon što je Arnaud Montebourg, francuski ministar za oporavak industrije, donio odluku kojom vlada blokira prodaju kontrolnog paketa dionica u video servisu Dailymotion, kompaniji Yahoo, a na taj način neće se moći realizirati nakana Yahooa da preuzme ovaj video servis. Kao glavni razlog za takvu odluku, naveo je činjenicu da država ne želi da nad francuskom tvrtkom američka tvrtka Yahoo ima čak 75% vlasništva.

'Yahoovo 'proždiranje' Dailymotiona nije u interesu francuskog naroda', izjavio je tada Montebourg.

Ministričin 'napad' na Amazon koincidirao je s objavom ministarstva o projektu podrške neovisnim knjižarama u koju su uključeni i francuski izdavači. Cijeli projekt navodno je procijenjen na devet milijuna funti.
'Ovo je pokušaj bez presedana, u korist knjige i čitanja, jer bi se bez neovisnih knjižara počeo smanjivati i broj izdavača i autora, kao i izbora za čitatelje i društvenih mreža u gradu', objasnila je ministrica.

Dio financija uložit će u modernizaciju tradicionalnih knjižara i online prodaju neovisnih prodajnih mjesta. Sudeći po procjenama sindikata, u sektoru vezanom za neovisne izdavačke kuće i knjižare u Francuskoj je zaposleno 13.000 ljudi.

Ministrica Filippetti nije spominjala nedavnu odluku tvrtke Amazon da otvori nekoliko distribucijskih centara, od kojih je jedan otvoren prošle godine u Francuskoj, čime je stvoreno novih 500 radnih mjesta.