KRATKA PRIČA

Na FEKP dolaze Novakovich, Popov, David, Claudel...

21.05.2013 u 14:47

Bionic
Reading

12. festival europske kratke priče krizi unatoč ide dalje, a ove godine od 26. do 31. svibnja u Zagrebu i Varaždinu predstavlja zanimljive autore iz brojnih europskih zemalja, ali i uspješnog američkog pisca hrvatskih korijena Josipa Novakovicha. Zemlja-partner je ovoga puta Wales

Kao i skoro svake godine do sada, Festival europske kratke priče (FEKP) započinje poslasticom – i to doslovno, jer već tradicionalno hrvatski pisci kuhaju za goste na neformalnom otvorenju. Uz upozorenje 'Čuvajte se', svoje će kulinarske sposobnosti još jednom dokazati Zoran Ferić, Senko Karuza, Ivica Prtenjača i Robert Mlinarec u nedjelju 26. svibnja u 15 sati.

Službeno otvaranje FEKP-a je pak iste večeri u 20 sati u Književnom klubu Booksa, a na njemu će svoje radove čitati Owen Martell, Keith Ridgeway i 'naše gore list' Josip Novakovich, a s tim autorima će se razgovarati i kako je to pripadati istovremeno dvjema kulturama. Diskusiju će pak moderirati Mima Simić i Roman Simić Bodrožić, koji već godinama FEKP čini svježom i aktualnom kulturnom manifestacijom što opstaje i zahvaljujući njegovu entuzijazmu.

Ove godine Roman Simić Bodrožić posvetio je i uvodnik kataloga FEKP-a njegovoj iznenađujućoj dugovječnosti, u naslovu teksta postavivši slavno pankersko pitanje 'Should I stay or should I go?', ali ponudivši i optimističan odgovor: 'Staru alkemiju koja zarez pretvara u savršenu točku još jednom će, svojim tekstovima, prikazati neki od najuzbudljivijih europskih pisaca današnjice, ali pitanje iz naslova ovog predgovora programe FEKP-a obilježit će i na druge, kudikamo ozbiljnije načine. Što su nam domovine (jezik, zemlja, kultura?) i treba li im biti/ostati vjeran – ostati ili otići?'

O svemu tome će u pet dana FEKP-a razgovarati raznoliki gosti koji zajedno čine impresivnu listu: Philippe Claudel, Paolo Giordano, Josip Novakovich, Filip David, Alek Popov, Rawi Hage, Deborah Kay Davies, Jon Gower, Owen Martell, Rachel Trezisepokazat, Mary Costello, Damir Karakaš, Senko Karuza, Ildikó Lovas, Adam Marek, Denis Peričić, Edo Popović, Keith Ridgeway i još nekoliko njih.


Od programskih noviteta u 12. izdanju FEKP-a treba svakako izdvojiti naglasak na devetu umjetnost odnosno strip, pa će u Zagrebu gostovati i Karrie Fransman, stripašica čiji su autobiografski stripovi izlazili u Guardianu, a serijal 'The Night I Lost My Love' objavio je londonski Times. Kao samostalnu knjigu objavila je 'The House That Groaned', inače vrlo hvaljen strip u britanskim medijima. Ona će održati i radionicu pod imenom 'Zlatno doba vizualnog pričanja priča' u Booksi 27. svibnja od 17 sati, u kojoj će se otkrivati tajne tzv. grafičkog iliti crtanog romana.

No vizualni aspekti FEKP-a tu ne prestaju, pa će se ovogodišnjem festivalu pridružiti umjetnička forma koja spaja sliku, priču i pokretne slike. Šest stripašica, među kojima je i spomenuta Karrie Fransman, odvažilo se na pustolovinu stvaranja stripa iz priče. Lea Kralj Jager, Helena Janečić, Ivana Armanini, Ivana Pipal i Sara Divljak pod budnim okom i uz pomoć strip umjetnika Stjepana Bartolića kratke su stripove pretvorile u animirane najave.

Za ljubitelje domaće kratke priče isti je dan u 19 sati zakazano podsjećanje na kultnu zbirku priča 'Ponoćni boogie' Ede Popovića, koja je napunila već 26 godina starosti (a prva priča napisana za nju čak 36!), pa će o njoj govoriti sam autor te Nenad Bartolčić i Branko Čegec, a sve će se odvijati u Knjižnici Bogdan Ogrizović.

Među stranim gostima FEKP-a ima i nekoliko nepatvorenih književnih zvijezda, poput Francuza Phillipea Claudela, dobitnika ugledne Goncourtove nagrade, a tu je i bugarski pisac Alek Popov, čiji je roman 'Misija London' preveden na 15 jezika te ekraniziran u najgledaniji bugarski film svih vremena. Naravno, tu je i Filip David iz Srbije, genijalni dramaturg koji je surađivao na nekim od najboljih filmova nastalih u bivšoj Jugoslaviji, primjerice 'Ko to tamo peva' i 'Okupacija u 26 slika'.

Gostima iz Walesa je pak posvećena večer 28. svibnja, pa će u kafiću U dvorištu od 19 sati biti održan 'Kratak uvod u suvremenu velšku kratku priču', na kojemu govore i čitaju Jon Gower, Deborah Kay Davies, Owen Martell i Rachel Trezise. U Varaždinu se FEKP predstavlja 29. i 30. svibnja, a za veliko zatvaranje planiran je razgovor na temu 'Superheroji, pomalo neobični', o čemu će pričati Alek Popov, Damir Karakaš i Paolo Giordano, koji će također čitati svoju prozu.

Sve što vas još zanima o 12. festivalu europske kratke priče, na čije je sve programe ulaz besplatan, možete saznati na službenim stranicama.

Vizualna najava za 12. festival europske kratke priče