SUVREMENA KNJIŽEVNOST

Knjige 21. stoljeća koje obavezno morate pročitati

09.05.2013 u 10:29

Bionic
Reading

Provjerite koja su književna djela napisana nakon 2000. godine imala najveći odjek te se najčešće našla na vrhovima čitateljskih ljestvica

Zadnjih 13 godina, nakon ulaska u novi milenij, bilo je formativno što se tiče novih klasika vrhunske svjetske literature. Portal Msn.com odabrao je sjajna djela koja su neizbježna za sve ljubitelje suvremene književnosti.

2666, Roberto Bolaño(2008)
Engleski prijevod 898 stranica romana '2666' pojavio se pet godina nakon smrti autora od zatajenja jetre. To je Bolañovo remek-djelo koje sadrži snažne priče, dojmljive uvide i kritike nikad riješena ubojstva stotina žena u gradu Santa Teresa, u pustinji Sonori blizu teksaške granice. Roman je dobio jednoglasne pohvale kritike, a prozvali su ga ne samo najvećim romanom na španjolskom jeziku ovog desetljeća, nego i 'jednim od međaša koji određuju cijelu jednu književnost'.

Bijeli zubi, Zadie Smith (2000)
Debitantski roman mlade autorice (objavila ga je kad je imala samo 24 godine), smješten u sjeverozapadni London, kronika je tri generacije dviju obitelji bangladeških i jamajčanskih imigranata u kojoj su na nezaboravan način raskrinkane sve vrste religijskih ekstremizama. Roman je samo nekoliko mjeseci nakon objavljivanja postao kultni bestseler.

Cesta, Cormac McCarthy (2006)

Za Pulitzerom nagrađen roman McCarthy je ideju dobio šećući sa sinom kroz El Paso i zamišljajući kako će svijet izgledati za pedeset godina. U toj postnuklearnoj budućnosti, svijet je zastrašujuće mjesto, sve je spaljeno i opljačkano, a rijetki preživjeli organizirani su u pomahnitale kanibalističke horde. Kritičar Harold Bloom danas McCarthyja naziva jednim od četiri najveća američka pisca svog vremena: zajedno s Thomasom Pynchonom, Don DeLillom i Philipom Rothom

The Human Stain, Philip Roth (2000)
Iako je Roth napisao osam odličnih romana, 'The Human Stain' s pravom nosi titulu njegova remek djela. Smjestio je radnju u period kad je otkrivena 'prljava tajna' Billa Clintona te je napisao najbolji roman o seksu, skandalu i zabludi političke korektnosti u 'doba velikog trenutka Lewinsky'.

Korekcije, Jonathan Franzen (2001)
Prvi pravi roman novog tisućljeća, kako je jedan književni kritičar već nazvao 'Korekcije' američkog pisca Jonathana Franzena, gotovo da je nadmašio tolstojevski tip književne mašte. Junaci Franzenovog romana proživljavaju teške trenutke, od mučnog razotkrivanja seksualnih identiteta, izbacivanja s fakulteta do Parkinsonove bolesti i posvemašnjeg moralnog kaosa.

Tvrđava samoće, Jonathan Lethem (2003)
Kroz priču o odrastanju i prijateljstvu dvaju dječaka, bijelca Dvlana Ebdusa i crnca Mingusa Rudea, Jonathan Lethem dao je fascinantan pogled na sedamdesete, na New York, herojsko vrijeme stripa, punka, grafita, ali i doba cracka. 'Tvrđava samoće' veliki je roman o Americi i svijetu, roman koji ocrtava svijet onakvim kakav on jest, u kojem unatoč svemu postoji veliko prijateljstvo i ideali: roman koji je odmah po objavljivanju postao kultna knjiga našeg vremena, do sada prevedena na više od petnaest jezika.

Pastoralia, George Saunders (2000)
Sama naslovna priča zbirke o depresivnim nepovezanim analizama zaposlenika distopijskog zabavnog parka bila je dokaz da je suvremena američka književnost dobila novog kralja literarne tragikomedije.

Runaway, Alice Munro (2004)
U bilo kojoj od pet zbirki priča koje je objavila u zadnjih 13 godina Alice Munro dokazuje da je vrhunska majstorica pripovijedanja, po preciznosti i snazi opisa, bez obzira na to prikazuje li brak koji se urušava, okrutnosti djetinjstva ili romantične iluzije o nerealiziranim ljubavima. Male i velike tračeve Munro uvezuje u neočekivane i često komplicirane konstrukcije, dovoljne u ponekim pričama da ponesu i čitav roman.

Austerlitz, W. G. Sebald (2001)
U Austerlitzu autor zamagljuje linije između fikcije i realnosti, između romana i memoara, a svaki odlomak ima svoju posebnu snagu i posebnu svrhu. Sebald prati priču čudaka bez korijena, koji u ljudskome svijetu više ne može pronaći dom. Pronalazi put u njegovu prošlost, koja iznenadno oživi u bogatom izrazu ovog iznimnog pripovjedača.

Atlas oblaka, David Mitchell (2004)
'Atlas oblaka' izniman je roman satkan od šest pripovjednih niti u kojem se muzikalno virtuozno i jezično raskošno isprepleću znanstvena fantastika, politički triler i povijesni pastiš. Priča seže unatrag u devetnaesto stoljeće, kolonijalizam i divljaštvo na otocima Pacifika te unaprijed u mračnu budućnost, onkraj sloma civilizacije. Zahvaljujući nagrađivanome 'Atlasu oblaka', Mitchell postaje velika književna zvijezda.