PORAŽAVAJUĆI REZULTATI

Preko 50 posto građana nije pročitalo knjigu u godinu i pol

23.04.2013 u 14:20

Bionic
Reading

Prema istraživanju GfK, proteklu godinu i pol 52 posto građana Hrvatske nije pročitalo nijednu knjigu, a usporedbe radi, u Njemačkoj je slično istraživanje navika čitanja pokazalo da čak 72 posto građana pročita barem jednu knjigu mjesečno

Potpuni rezultati ovog istraživanja navika čitanja u Hrvatskoj bit će objavljeni večeras, prilikom svečanog otvaranja manifestacije Noć knjige u NSK-u, a ključni podatak o poražavajućoj statistici nečitanja objavljen je jutros u emisiji 'U mreži prvog' Hrvatskog radija. Ovaj podatak nije pretjerano iznenađujući ako se prisjetimo podataka iz istraživanja agencije Hendal koje je tportal.hr objavio 2008. Tada se pokazalo da dvije trećine građana RH uopće ne čita knjige. Nadajmo se da će Noć knjige, manifestacija koja kreće večeras od 18 sati diljem Hrvatske, barem malo promijeniti čitalačke navike građana koji će moći uživati u knjizi u brojnim i raznolikim prostorima, pa čak i u tramvaju.

Odaberite program za sebe

U suradnji s Trećim programom Hrvatskog radija, u večernjim satima Noći knjige priredit će se poseban radijski program, s čitanjima poezije i proze, razgovorima s književnicima i emisijama o književnosti, koji će se putem razglasa prenositi i u zagrebačkim električnim tramvajima i autobusima. U tom će programu, među ostalima, gostovati Zoran Ferić, Miljenko Jergović, Katarina Luketić, Ivana Simić Bodrožić, Jagna Pogačnik i Nada Gašić.

Najviše događanja, njih sedamdesetak, bit će u Zagrebu, no manifestacija će se obilježiti i na otocima, u Slavoniji, Međimurju, Zagorju, Lici, u oko 170 knjižnica te pedesetak knjižara i ostalih prostora. Organizirat će se razna događanja, od pričaonica i čitaonica za najmlađe, kreativnih radionica, kvizova, nagradnih igara, dramskih izvedbi, glazbenih slušaonica do javnih čitanja, projekcija filmova, klasičnih promocija i druženja s autorima.

Sudjelovat će dvjestotinjak pisaca, a od stranih autora bit će tu litavski umjetnik i ilustrator knjiga za djecu Kestutis Kasparavicius i crnogorski pisac Milorad Popović te brojni urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači.

Ove godine program obuhvaća i događanja u prijepodnevnim te poslijepodnevnim satima u školskim knjižnicama, njih skoro četrdeset, ali i specijalizirane knjižnice u kojima će čitati medicinari, muzealci i meteorolozi. Poezija će svoje mjesto naći u noćnim šetnjama Zagrebom.

Manifestaciju će otvoriti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu tribina 'Knjigovornica – razgovor o načinima poticanja čitanja', a tada će se predstaviti rezultati najnovijeg istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj i otvoriti izložba 'Kadar za čitanje', nastala u suorganizaciji s Fotoklubom Zagreb, koja nakon NSK kreće na putovanje po Hrvatskoj.

Noć knjige pokrenuta je prije godinu dana na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok, kojima su se u organizaciji pridružili NSK, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal Moderna vremena.

Održava se u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), a na taj dan stotinjak knjižara prodavat će knjige s prigodnim popustima.