OPROŠTAJ OD ĆIĆE

Održana je komemoracija Đermanu Senjanoviću

22.04.2013 u 16:43

Bionic
Reading

U kavani hotela 'Bellevue' u Splitu održana je komemoracija za novinara i satiričara Đermana Ćiću Senjanovića, koji je pokopan na gradskome groblju Lovrincu

Od Senjanovića su se u kavani, osim mnogih kolega iz Splita, prijatelja i građana, oprostili i Boris Dežulović, Drago Pilsel, Nada Gašić i Damir Šarac

'S Ćićom nekako ne ide riječ komemoracija. Njegovo pisanje je bilo kao boca dobrog vina koju - kada počneš - ne možeš stati ispijati', rekao je u novinar 'Slobodne Dalmacije' Damir Šarac.

Drago Pilsel rekao je da se Senjanović 'pridružio Tolji, Smoji i Mosoru u nebeskoj redakciji'. Boris Dežulović zatražio je od Ministarstva kulture da se život Đermana Senjanovića proglasi nematerijalnom baštinom pod zaštitom UNESCO-a. Na kraju su glumci Zoja Odak i Ivo Perkušić pročitali neke Ćićine tekstove.

Senjanović je bio jedan od simbola Splita, a svojom britkom satirom ostavio je neizbrisiv trag u 'Feral Tribuneu', 'Berekinu', 'Slobodnoj Dalmaciji' i 'Novome listu', u kojemu je ostao do nedavnog odlaska u mirovinu početkom 2013. pišući kolumnu 'Teletina'.

U 'Novome listu' u rubrici 'Ajme meni!' objavljivao je i kratke dnevne komentare. Najveći dio karijere proveo je u 'Slobodnoj Dalmaciji', gdje je bio i urednik satiričkoga priloga 'Pomet'. U 'Novi list' prešao je 2008. jer se nije slagao s odlukama uprave 'Slobodne Dalmacije', među kojima je i ona o preseljenju redakcije u Dugopolje.

Komemoraciju za Đermana Ćiću Senjanovića održao je ogranak HND-a 'Slobodne Dalmacije' u kojoj je taj satiričar i novinar radio.