INTERVJU: PREDRAG LUCIĆ

Dragan Primorac uvrstio bi moju čitanku u lektiru

16.06.2009 u 09:05

Bionic
Reading

Po uzoru na negdašnju školsku čitanku 'Sunce na prozorčiću', Predrag Lucić napisao je zbirku poezije naslovivši je 'Sun Tzu na prozorčiću'. Idealnog ministra prosvjete, koji bi njegovu čitanku uvrstio u školski program, ne treba tražiti – Lucić je uvjeren da je Dragan Primorac taj

'Dragan Primorac može pustiti ovu čitanku u lektiru, a sad kad čuje, reći će da je to bio njegov prijedlog. Znate kako uvijek nastupa. Sjetite se pobune studenata protiv školarina, na koju je on rekao: 'Cijelo vrijeme govorim da to treba ukinuti, uzeli ste mi riječ iz usta', rekao je novinar, bivši Feralovac i književnik Predrag Lucić u intervjuu za tportal.

A o čemu je riječ? Piše li Lucić o Sun Tzuu? Kako je rekao, taj ratnik i mislilac kod nas se pojavljuje u fashion rubrikama, duhovna je potrepština suvremena čovjeka, dio je potrošačkih zabavnika.

Lucićeva poezija ipak je satirički odmak od naše svakodnevice:

'Ta čitanka je za tipske škole - vojne, vjerske i civilne', priča Lucić, 'za svakog tko se želi školovati u militarnom duhu da bi vjerno pridonosio svojoj domovini, u Afganistanu ili negdje gdje se brane vjerski interesi. On mora proći barem prvo poglavlje u ovoj čitanci da dobije vjerske poduke za rat protiv ljudi drugog boga na Srednjem istoku. Ta čitanka nudi spektar vojnih vještina koje se svladavaju kroz poeziju.'

Lucić govori i o novoizabranom splitskom gradonačelniku Željku Kerumu. Prokomentirao je nedavnu želju pjevačice Rozge da postane pročelnica kulture Splita. Iz Kerumova štaba demantirana je ta estradno-kulturno-politička opcija, no zlu ne trebalo, Lucić kaže da bi Rozga do nebesa digla stereotip o Splitu kao gradu lijepih i glupih, koji lipo pivaju i brzo trče, za balunom ili bez njega.

'Kultura estradizacije i sporta funkcionira godinama i sada smo dobili nekoga tko to neprikriveno prodaje', zaključio je Lucić.

POGLEDAJTE INTERVJU