145 KNJIGA

Četrnaestogodišnja Mia Vukmirović je najčitateljica godine

14.03.2013 u 17:49

Bionic
Reading

S pročitanih 145 knjiga u prošloj godini, četrnaestogodišnja Mia Vukmirović iz Knjižnice Sesvete proglašena je najčitateljicom po izboru Knjižnica grada Zagreba (KGZ), koje već dvanaestu godinu zaredom organiziraju izbor Najčitatelja godine za djecu starije osnovnoškolske dobi

Ta odlikašica Osnovne škole Luka Sesvete pročitala je u jednoj godini u prosjeku više od dvije knjige tjedno, a njezina titula potvrđena je pregledom podataka u statistici posudbe informatičkog sustava KGZ-a, objavljeno je danas na proglašenju najčitatelja.

Najčitateljici su uručene diploma i članska iskaznica za besplatno korištenja usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine, tečaj brzog čitanja Pučkog otvorenog učilišta Petar Zrinski, veliki komplet knjiga "Školske knjige", "Algoritma", "Mozaik knjige" i "Profila" te iPad uređaj Metronet komunikacija, uz čiju se potporu projekt provodi.

Nagrade su osigurane i za 38 finalista, koji su na završnoj svečanosti dobili po jednu knjigu tih izdavačkih kuća, a KGZ će im omogućiti besplatnu obnovu članstva na godinu dana. Drugom i treće plasiranom Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski poklanja tečaj brzog čitanja.

Davorka Bastić, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba, izrazila je zadovoljstvo što su partneri poduprli projekt kojim se kod populacije tinejdžerske dobi već godinama nastoji poticati zanimanje za knjigu i čitanje i koji je obogatio knjižne fondove, pobudio interes medija i društva za poticanjem pismenosti i čitanja kao pretpostavki cijeloživotnog učenja i stjecanja znanja.

Prošle je godine u KGZ bilo učlanjeno skoro 134 tisuće osoba (više od 3,5 tisuća prvašića upisano je besplatno), što je svaki šesti Zagrepčanin, odnosno njih 17 posto - što je za dva posto više od preporuka Standarda za knjižnice. Od 2007. Knjižnice grada Zagreba omogućuju svakom članu da putem jedne članske iskaznice posuđuje i koristi građu i usluge svake od 42 knjižnice mreže.

Prošle godine zagrebačke knjižnice imale su najmanje 10,5 tisuća posjetitelja, a posuđeno je više od 2,7 milijuna knjiga.

Priređeno je više od 30 tisuća raznovrsnih događanja za korisnike svih uzrasta, od predškolske dobi do seniora, među ostalim, i projekti 'Knjižnica širom otvorenih vrata' kojemu je cilj društvena integracija djece sa smetnjama u razvoju i mladih s invaliditetom, '65 plus' za sugrađane treće dobi i 'Knjigom do krova' usmjerenom na beskućnike i njihove potrebe.