IVANA ARMANINI

Autorski strip kod nas je minoriziran

15.03.2013 u 08:40

Bionic
Reading

U sklopu festivala Kroatien Kreativ 2013 tijekom Sajma knjige u Leipzigu hrvatska umjetnica stripa Ivana Armanini održat će izložbu u Galerie KUB, od 15. do 17. ožujka 2013. na prvom nezavisnom festivalu stripa, zinea i postera The Millionaires Club. S autoricom stripova, ilustratoricom, dizajnericom i fotografkinjom, razgovarali smo o izložbi te o tretmanu autorskog stripa u Hrvatskoj

The Millionaires Club trodnevna je manifestacija posvećena stripu koja se odvija za vrijeme Sajma knjige u Leipzigu na kojoj izlažu međunarodni i domaći umjetnici i kolektivi. Skupina leipziških entuzijasta koji se bave stripom kao autori, crtači, ilustratori i grafički dizajneri u rujnu 2012. uspostavila je ovu platformu za ilustratore, male izdavače i umjetnike stripa koji rade sa sitotiskom. Tijekom tri dana trajanja festivala odvijat će se predavanja, izložbe, glazbeni program i druga događanja.

Sajam knjiga u Leipzigu već nekoliko godina stavlja težište na umjetnost riječi i slike čime privlači sve više mlađe publike. Osnivanje ovoga festivala tako je logičan korak kojim se prate svjetski trendovi budući da u posljednja dva desetljeća autori stripa dobivaju ugledne književne nagrade za svoj rad, a na sveučilištima polagano ulaze u književne kurikulume.

Ivana Armanini hrvatska je autorica stripova, ilustratorica, dizajnerica i fotografkinja te je diplomirala na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Također je pokretačica projekta Komikaze, regionalne mreže autorskog stripa koji obuhvaća širok dijapazon djelatnosti (tiskano i e-izdavaštvo, radionice stripa…), okuplja 200 autora iz 12 zemalja i dosad je postavila 150 izložbi diljem Europe.

Stripovi na izložbi pričaju i eksplicitne i eksperimentalne priče. Ili ih uopće nema i ostaje gola geometrija i apstrakcija. Autorica projekta Ivana Armanini opisala nam je kako je došlo do sudjelovanja njihova projekta na nezavisnom festivalu u Njemačkoj.

'Naša suradnja na festivalu stripa, zinea i postera The Millionaires Club  nastala je iz spontanog susreta s organizatorima na najvećem njemačkom festivalu stripa u Erlangenu gdje smo gostovali prošle godine te se predstavili izložbom, izdanjima i komikaze partijem. Radi se o prvoj godini festivala koji je potpuno nezavisan, a organizira ga skupina aktivista i studenata Grafičke akademije u Leipzigu. Budući da nema nikava sponzorstva ni donacije, sjajno nam je došao prijedlog Blažene Radas iz Kreative Kultura da nam plate putne troškove. Oni će također participirati u sponzorstvu na strip festivalu u Münchenu 30. svibnja do 2. lipnja, gdje ćemo se predstaviti izložbom i sudjelovati na sajmu stripa zajedno s lokalno partnerskom strip udrugom u projektu Komikaze VS Comikaze', kazala je Armanini te je procijenila trenutačnu situaciju u kojoj se nalazi autorski strip u Hrvatskoj.

'Autorski strip imao je minoriziran status, što je u nedavnom intervjuu primijetila i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, a trend se uvelike i nastavlja. Upravo su izašli rezultati grada koji nam je, kao i Ministarstvo kulture (sa 35.000 na 20.000 kn), srezao sredstva za oko trećinu budžeta', napomenula je. Upravo zbog toga ističe važnost nove izložbe.

'Izložbe i radionice dio su prezentacije i popularizacije stripa autora/ica. U kontekstu skupne akcije za organizaciju (nenaoružanog) otpora protiv progresivne globalizacije ukusa i porastu institucionalizirane umjetničke produkcije, program udruge Komikaze predstavlja slobodno i altruistično djelovanje umjetnika iz različitih područja, koje povezuje neovisan i beskompromisan stav, nazvan alternativnim u odnosu na postojeću umjetničku praksu koja dominira. Mislim da su ovakve manifestacije ključne za prezentaciju hrvatskih autora, širenje stripovske mreže i izvorište su novih kreativnih suradnji. Strip albumi funkcioniraju i kao katalozi naše elektronske riznice, društvene mreže i arhive autora s njihovim kontaktima i web-adresama. Predstavit ćemo seriju strip plakata i Komikaze izdanja, uključujući i novi album.'

Podsjetimo, Komikaze - internetski kiosk, radi non-stop, dostupan je svim dijelovima svijeta i nudi besplatno čitanje stripova čak 200 autora/ica iz 40-ak zemalja sa svih kontinenata na preko 4.000 stranica. Svaka četiri mjeseca izađe novo web-izdanje, a krajem godine album.