MARKETING ŠUTNJE

Novi Murakamijev roman prodan u milijun primjeraka

09.06.2009 u 15:02

Bionic
Reading

Najnoviji roman u dva toma Japanca Harukija Murakamija premašit će milijun prodanih primjeraka, jer njegov izdavač upravo priprema novu nakladu '1Q84', izašlog prije manje od dva mjeseca

Prvi Murakamijev roman objavljen u zadnjih pet godina, '1Q84' čiji se naslov može pročitati na japanskom kao '1984', postao je bestseler u Japanu i prije samog izlaska 29. svibnja.

Nakladnička kuća uspješnog autora, Shinchosha, najavila je u utorak da će ponovno tiskati knjigu, osmi put, jedva 12 dana nakon prvog objavljivanja, što će predstavljati više od milijun primjeraka za tu impozantnu knjigu s više od tisuću stranica: 560.000 prvog dijela i 500.000 drugog dijela.

U potpunosti je sačuvana tajna o sadržaju tog tajanstvenog djela, suprotno reklami koja je popratila 2002. izlazak djela 'Kafka on the shore'.

'To nije bila marketinška strategija. No, oduševljeni smo što čitatelji još više cijene knjigu na ovaj način', ne znajući unaprijed sadržaj, kazao je čelnik izdavačke kuće.

Sa 60 godina, Murakamija se često spominje među mogućim dobitnicima Nobelove nagrade za književnost. Njegova djela posvećena apsurdu modernog svijeta i samoći prevedena su na tridesetak jezika.

Autor je postao poznat 'Norveškom šumom' iz 1987. godine, knjigom koja je još i danas njegova najprodavanija knjiga u Japanu, s 9,27 milijuna prodanih primjeraka. Filmsku adaptaciju knjige sljedeće će godine preuzeti na sebe vijetnamski redatelj Tran Anh Hung.