IZGUBIO VJERODOSTOJNOST

Memoari Lancea Armstronga proglašeni fikcijom

22.01.2013 u 10:56

Bionic
Reading

Na memoarima biciklističkog asa koji je nedavno priznao da se dopingirao osvanula je etiketa koja pobija njihovu vjerodostojnost, što su njegovi razočarani obožavatelji rado prihvatili

U knjižari u Sydneyu nedavno su odlučili premjestiti memoare 'Every Second Counts' Lancea Armstronga u dio s fikcijom. Preko naslovnice čak je nalijepljena 'vrišteća' oznaka na kojoj je, uz novu cijenu, istaknuto da je knjiga zapravo dijelom fabrikacija autora.

Lance Armstrong, bivši biciklistički as, postao je posrnuli junak nakon optužbi i istrage zbog postizanja vrhunskih rezultata na dopingu. S obzirom na priznavanje dopinga, ne čudi da su brojni bivši obožavatelji koji sad u sportašu gledaju lažljivca i prevaranta, posegnuli za etiketom kojom bi prebacili memoare u prikladniju kategoriju.

Iako je osvojio Tour De France sedam puta tijekom karijere, američka služba koja se bori protiv dopinga nije pretjerano impresionirana njegovim postignućima. Njihova istraživanja uništila su Armstrongov kredibilitet te je u njima opisan kao 'serijski prevarant, koji je osim dopinga optužen za krivokletstvo i zastrašivanje svjedoka'.

Biciklist je optužen i za laganje na sudu, pa su nakon toga mnogi opisali njegove memoare kao nešto što nema vjerodostojnost. Iako neki smatraju da je premještanje njegovih intimnih ispovijesti na odsjek fikcije samo šala zaposlenika knjižare, mnogi razočarani obožavatelji slažu se s njihovom odlukom.