DJEČJA KNJIŽEVNOST

Silvija Šesto predsjednica Kluba prvih pisaca

11.01.2013 u 11:52

Bionic
Reading

Književnica Silvija Šesto jednoglasnom odlukom izabrana je za predsjednicu Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade (Klub prvih pisaca)

Društvo je osnovano na inicijativu dvanaest pisaca prije osam godina, a danas ima 117 članova.

Šesto je istaknula da imaju mnoge ideje i inicijative, a prva će biti zalaganje za položaj književnosti za djecu i mlade. Najavila je da će Društvu hrvatskih književnika predložiti vraćanje nagrade "Ivana Brlić Mažuranić", formirat će i natječaj za Prvu knjigu, te godišnji natječaj. Predložila je da uvjet za ulazak u Društvo ne budu samo dvije knjige, već "tek jedna, ali vrijedna".

Osvrćući se na proteklih osam godina djelovanja Društva, Šesto je ocijenila da su se nekako održali i kako je sada prilika da krenu tamo gdje su njihove 'zamisli pokleknule'.

Navela je kako su puno programa aplicirali i na Ministarstvo kulture i na Grad Zagreb, ali da su i dalje spremni volontirati. Šesto je posebice istaknula program 'Desetka lajk', za koji je angažirala profesionalnog dramaturga, kako bi se kroz dramske predstave predstavljali pisci za djecu i mlade u zemlji, ali i kroz međunarodnu suradnju.

'Obnavljajući biblioteku u kojoj bi se mogli okušati i pisci za djecu i mlade svojom prvom knjigom, kao i kolege koji su već lektirni ili će to jednog dana postati, aplicirala sam (na natječaje) dvanaestak naslova', rekla je i dodala kako sada samo čekaju odluke Grada Zagreba i Ministarstva kulture.

"Za razliku od druga dva društva koja imaju budžete, mi smo i s obzirom na specifičnost, a i motive udruživanja, skupina pisaca koja ima i 'specifične potrebe i djelatnosti' (česti susreti s čitateljstvom), zaključili kako je najbolje da se ne bremenimo neadekvatnim prostorima, koja pritom odnose nemale paušalne troškove režija a da ih i ne koristimo, već da ta, možebitna, sredstva usmjerimo izravno za pisce i promicanje književnosti za djecu i mlade", kazala je Šesto. Istaknula je da će okosnicu komunikacije i ažuriranja djelatnosti i aktivnosti Društva biti "virtualna sfera, aktivan web, facebook i češći susreti s povodom". Bit ćemo u kontaktu mi pisci, a posebno s našim čitateljstvom, djecom i mladima, poručila je.

Za potpredsjednika Društva izabran je Robert Mlinarec.
236433,236417,236348,236431