100. ROĐENDAN

Godina u znaku šegrta Hlapića

10.01.2013 u 15:18

Bionic
Reading

Početkom lipnja 2013. navršit će se stotinu godina od prvoga objavljivanja dječjeg romana 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića' hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić, a za obilježavanje te značajne obljetnice Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti (HIDK) najavila je manifestaciju HLAPIĆ 2013. u sklopu koje će se održati niz znanstvenih i kulturnih događanja diljem Hrvatske

U obilježavanju će, kako najavljuje HIDK, sudjelovati djeca školske i predškolske dobi, knjižničari, istraživači, znanstvenici, književnici, učitelji, odgojitelji, studenti, roditelji, kulturni djelatnici, kustosi, sakupljači zbirki, antikvari, novinari i sva zainteresirana javnost.

Cilj manifestacije je ukazati na roman 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića' kao nedovoljno prepoznat temelj hrvatske kulture, potaknuti daljnja znanstvena istraživanja tog djela i njegovih konteksta, te pobuditi interes za takva istraživanja u međunarodnoj javnosti.

Središnji dio manifestacije bit će međunarodna znanstvena konferencija 'Od čudnovatog do čudesnog', koja će se održati u Slavonskom Brodu od 18. do 20. travnja. Konferencija će se baviti temama kao što su književni, povijesni i kulturološki aspekti 'Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića', život, opus i društveni kontekst u doba Ivane Brlić-Mažuranić i slično.

Uz međunarodnu konferenciju, cjelogodišnji program događanja predviđa raznolike kulturne i znanstvene aktivnosti poput stručnog skupa za učitelje, te niza popratnih aktivnosti kao što su književne i likovne radionice i natječaji, intenzivnija obrada djela Ivane Brlić-Mažuranić u školama i slično.

Diljem Hrvatske bit će organizirane izložbe, među kojima 'Kao Hlapić i Gita: siročad u Hrvatskoj na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće', ostvarena u partnerstvu s Hrvatskim školskim muzejom, 'Riječke vedute Ivane Brlić Mažuranić', 'Moj Hlapić' ili izložba izdvojenog fonda 'Djelo Ivane Brlić-Mažuranić' koje je partner Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

U sklopu manifestacije održat će se i proslava rođendana Ivane Brlić-Mažuranić u partnerstvu s Hrvatskim centrom za dječju knjigu, Knjižnicama grada Zagreba, te Hrvatskim savezom za esperanto.

U planu je i projekt 'Stari obrti' koji će uključiti dječje vrtiće diljem Hrvatske, predstavljanje monografije o prijevodima tog romana "Hlapić u bijelome svijetu" urednice Smiljane Narančić Kovač; u auli Gradske knjižnice grada Zagreba bit će postavljena izložba izdanja "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" iz zbirke Hrvatskog centra za dječju dječju knjigu koja će uključivati tiskane postere i knjige, u Rijeci će biti upriličena izložba "Hlapićeva baština" svih izdanja romana prikupljenih tijekom akcije "Tražimo najstarijeg Hlapića u Rijeci" i slično.

Organizatori kao još jedan vrhunac obilježavanja najavljuju 13. listopada, datum koji se smatra Hlapićevim rođendanom jer je na taj dan 1912. Ivana Brlić-Mažuranić dovršila roman o dječaku Hlapiću "malenom kao lakat i veselom kao ptica". Roman je postao najobjavljivaniji hrvatski dječji roman koji je, među ostalim, preveden i na bengalski, hindi, kineski, vijetnamski, japanski i perzijski jezik a u nešto dorađenom obliku prenesen je i na mali ekran kao animirani film.